Лідер депутатської фракції Народної партії у Верховній Раді України Ігор ШАРОВ вважає, що в держави є серйозний шанс досягнути значного зростання ринку ІТ-технологій. Про це він повідомив в інтерв’ю журналістам.
«Український парламент зробив значні кроки у цьому напрямі — прийняв у першому читанні законопроект «Про економічний експеримент щодо створення сприятливих умов для розвитку в Україні індустрії програмної продукції», — зауважив Ігор Шаров. За його словами, автори законопроекту надали інформацію про те, що індустрія програмного продукту в Україні щорічно отримує близько 15 мільярдів гривень прибутку, з яких 10 — надходять з-за кордону. В галузі трудяться орієнтовно 150 тисяч професіоналів. «На жаль, левова частка коштів, які заробляє галузь, перебуває в тіні, через прогалини в законодавстві компанії, навіть якщо хочуть, не можуть легалізуватися, а їхні співробітники, отримуючи зарплати в конвертах, позбавлені соціального захисту, їм не нараховується пенсійний стаж, вони не можуть брати кредити тощо», — сказав депутат. І наголосив: «Якщо держава на даному етапі не вживе жодних заходів для створення по-справжньому сприятливих умов для розвитку в Україні індустрії програмної продукції, країні загрожує відплив кращих фахівців за кордон».
До того ж, на думку лідера фракції, ми вже спостерігали б вельми значний відплив мізків, якби не так звана система аутсорсінгу — коли іноземний замовник передає окремі підряди на роботи на постійній основі для виконання їх місцевими компаніями чи спеціалістами.
Ігор Шаров також висловив переконання, що потрібно активно переймати досвід країн, які зовсім нещодавно мали такі проблеми і змогли їх успішно подолати. «Йдеться про Ізраїль, Індію, Росію та Бразилію, і навіть, певною мірою, про Білорусь», — відзначив парламентарій.
Політик також акцентував увагу на тому, що  оптимістичний прогноз відносно відрахувань і зборів до бюджету і Пенсійного фонду України. Скажімо, в 2015 році галузь може дати майже 1,2 мільярда гривень відрахувань до бюджету і приблизно стільки само до Пенсійного фонду. За прогнозом, також абсолютно реально до 2015 року значно збільшити кількість робочих місць. «Але цього, звісно, не досягнути без створення прозорої, відкритої і лояльної системи регулювання ринку ІТ-технологій», — наголосив Ігор Шаров.