На Волині розпочалася заготівля березового соку. Для мешканців краю це перші жнива, своєрідний весняний заспів до вдалого господарського року
Волинська область одна з небагатьох в Україні, де цю справу поставлено на промислову основу. Зокрема, цієї весни переробку березового соку здійснюють шість консервних цехів — Городоцького, Ківерцівського, Ковельського, Колківського, Маневицького, Цуманського держлісгоспів, а також державне підприємство «Любешівагроліс».
Традиційно серед лідерів переробки Цуманський держлісгосп. Заготівлю соку цієї весни тут ведуть у трьох лісництвах. На відміну від попередніх років, замість традиційних скляних банок для його збору використовують целофанові пакети. Це, як розповідає майстер лісу Дмитро Бурик, дає кілька переваг. Перша і найголовніша — сік не контактує з повітрям, не забруднюється. Друга, не менш важлива, ємкість пакета 15 літрів, тоді як скляної тари лише три. Це полегшує роботу. Заготівлю соку проводить спеціалізована бригада, в яку входять мешканці довколишніх сіл.
Робота на заготівлі соку дає можливість чоловікам непогано заробити. За тонну соку їм платять 260 гривень. За день бригада з п’яти чоловік встигає заготовити його до чотирьох тонн. В її обов’язки входить і доправити сировину на консервний цех лісгоспу. Витрати на пальне компенсує підприємство.
Кілька років тому ми писали про роботу консервного цеху Цуманського держлісгоспу. Однак щороку він дарує споживачам новинки. Приємним сюрпризом для споживачів буде оздоровчий березовий сік із екстрактом стевії.
— Ця рослина в 250 разів солодша за цукор, — пояснює начальник цеху Зінаїда Рябчун. — Вона нормалізує вміст цукру в крові, поліпшує обмін речовин, підвищує імунітет організму. Такий напій можуть пити діабетики. Корисний він також для дітей, породіль, оскільки майже не містить цукру і лимонної кислоти. Цього сезону плануємо освоїти із застосуванням стевії також виробництво повидла, джемів з лісових ягід.
Куди ж іде продукція з цього унікального підприємства. На жаль, як дізнаємося від Зінаїди Богданівни, свої соки, повидла, джеми, перетерті ягоди вони не реалізовують у Луцьку. Місцеві супермаркети відмовляються їх виставляти на прилавок. Частина продукції йде в східні та південні області України. Великі замовлення є з Польщі, де вже зрозуміли переваги екологічно чистої продукції волинських лісівників. Березовий сік, наприклад, там продають навіть в аптеках. У Сполучених Штатах Америки теж добре знають волинську продукцію. Цікаво: з США просили відвантажувати їм сік саме в трилітрових скляних банках. Цієї весни в області буде заготовлено майже півтори тисячі тонн березового соку, з них 1100 — лісгоспами обласного управління лісового та мисливського господарства.
Фото автора.
Майстер лісу Дмитро Бурик (праворуч) і його зять Василь Демчук роботою задоволені.
Начальник цеху Зінаїда Рябчун контролює якість соку.