Випускники НУ «Юридична академія України ім. Ярослава Мудрого» мають великий попит на ринку праці України. Ще задовго до вручення диплома правознавця вони одержують призначення на престижну роботу. Зробити успішну кар’єру прокурора, судді, слідчого може будь-хто із студентів, незалежно від того, навчався він за державним замовленням чи здобував знання за контрактом. Нещодавно наш кореспондент побував на державному розподілі випускників Інституту прокуратури, що входить до складу знаменитого юридичного вузу, аби особисто пересвідчитися в тому, що потреба на добре підготовлених юристів зазвичай залишається високою, незважаючи начебто на «перевиробництво» у цій галузі освіти.

Уже за кілька місяців органи прокуратури України, судову систему, МВС та інші міністерства і державні відомства поповнять молоді спеціалісти — випускники Національного університету «Юридична академія України ім. Ярослава Мудрого». Але вже сьогодні майбутні фахові юристи знають, де вони розпочнуть кар’єру кадрового правника. Прославлений харківський юридичний університет — один із небагатьох навчальних закладів України, що стовідсотково забезпечує своїх вихованців, які навчаються за державним замовленням, першим робочим місцем у державних органах влади та в інших організаціях і установах, що здійснюють юридичну практику. І не тільки їх.

Ця багаторічна добра традиція, а точніше — відповідальне виконання ректоратом вузу законодавства України про працю, стосується не лише тих студентів, що навчаються за державною програмою. На випускників НУ «Юридична академія України ім. Ярослава Мудрого» вже впродовж багатьох років залишається великий попит серед поважних роботодавців — прокуратури України, Міністерства юстиції, Міністерства внутрішніх справ, Державної пенітенціарної служби, Служби безпеки України, Пенсійного фонду, органів місцевого самоврядування тощо. «Зробити успішну кар’єру прокурора, судді, слідчого чи іншого фахового юриста може будь-хто з тих студентів, що здобував освіту за контактною формою навчання та регулярно підтверджував свої знання високими балами під час іспитів. Щороку ми надаємо гідну путівку в життя десяткам, сотням таких випускників», — наголошує ректор університету В. Я. Тацій. «Якість підготовки юристів у Національному університеті «Юридична академія України ім. Ярослава Мудрого» висока, і з кожним роком вона тільки поліпшується. Впевнений в тому, що і в майбутньому такі висококласні фахівці будуть поповнювати кадровий склад органів прокуратури», — підтверджує слова ректора заступник Генерального прокурора України P. P. Кузьмін.

Професія юриста залишається однією з найпрестижніших в Україні, тому бажаючих одержати її з кожним роком не стає менше. Однак серед вищих навчальних закладів України, здатних готувати юристів високого професійного ґатунку, Національний університет «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого» по праву можна назвати найкращим українським юридичним вузом. Потужна правова школа, що посідає провідне місце в розвитку вітчизняної юридичної науки, видатні вчені-педагоги, багаторічні традиції та прекрасна матеріальна база сприяють тому, що підготовка фахівців в університеті здійснюється на високому рівні.

Сьогодні, обираючи вищий навчальний заклад, майбутні студенти цікавляться не тільки рівнем підготовки у вузі, престижністю професії, а й можливістю отримати роботу після навчання. У Національному університеті «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого», одному з небагатьох, практично 100% випускників, які навчаються за бюджетною формою, отримують призначення на роботу.

Державний розподіл студентів, які закінчують університет у 2012 році, проводився відповідно до Законів України «Про освіту», «Про вищу освіту» та згідно із «Порядком працевлаштування випускників вищих навчальних закладів, підготовка яких здійснювалася за державним замовленням». Для проведення державного розподілу була створена державна комісія, до складу якої ввійшли перший заступник Генерального прокурора України Р. Р. Кузьмін, начальник Головного управління військових прокуратур Генеральної прокуратури України Ю. М. Війтєв, перший заступник начальника Головного слідчого Управління МВС України В. В. Топчій, директор Департаменту правового забезпечення Міністерства оборони України М. Г. Власов, представники міністерств та відомств, директори Інститутів та декани факультетів Національного університету «ІЮридична академія України імені Ярослава Мудрого». Голова комісії — ректор університету Василь Якович Тацій.

Відкриваючи захід, ректор університету В. Я. Тацій наголосив, що це відповідальні, напружені дні, бо вирішується доля молодих людей. Всі вони отримали ґрунтовні знання і тому університету, безумовно, не буде соромно за них.

Цього року призначення на роботу отримали близько 1300 випускників, які навчалися за бюджетною формою. Університет повністю виконав державне замовлення з підготовки фахівців з вищою юридичною освітою для прокуратури України, Міністерства юстиції, Міністерства внутрішніх справ України, Служби безпеки України, Пенсійного фонду, Міністерства оборони, Державної пенітенціарної служби України, Державної прикордонної служби, Міністерства закордонних справ, Міністерства з питань надзвичайних ситуацій України та інших державних органів. Окрім того, 133 студенти-випускники, які навчалися на контрактній основі, отримали також згоду на працевлаштування за фахом у різних підприємствах, установах та організаціях юридичної практики, в державних органах, органах місцевого самоврядування, правоохоронних органах.

Зокрема, направлено до органів прокуратури — 395 осіб; Міністерства юстиції — 191; Державної пенітенціарної служби України — 95, Міністерства внутрішніх справ України — 198; Служби безпеки України — 104: Пенсійного фонду України — 107. Випускники університету  працюватимуть в інших державних органах, органах місцевого самоврядування, займатимуться юридичною практикою на підприємствах, в установах, організаціях.

Підтвердженням високої якості підготовки фахівців Національного університету «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого» є те, що багато з них сьогодні обіймають керівні посади у вищих юридичних інстанціях України. Університет є альма-матер Генерального прокурора України Віктора Пшонки, голови Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ Леоніда Фесенка, голови Верховного Суду України Петра Пилипчука, міністра юстиції Олександра Лавриновича та багатьох інших відомих державних та політичних діячів, суддів, прокурорів, адвокатів, службовців правоохоронної системи.

— Василю Яковичу, отже, ваші випускники, як і раніше, затребувані на ринку праці?

— Я хотів би сказати, що останні місяці для мене були дуже відповідальні, напружені, але щасливі. Завершено державний розподіл молодих фахівців. Це буває раз на рік, але не в кожному вузі 100 відсотків випускників, які навчалися за державним замовленням, отримали державний розподіл. Більше того, незважаючи на всі проблеми з юридичною освітою, з «перевиробництвом» і працевлаштуванням молодих фахівців з юридичними дипломами, щонайменше половина наших випускників, які навчалися за контрактами, — також отримали державний розподіл. Наші випускники одержали направлення в усі правоохоронні органи, в органи державної влади, інші міністерства і відомства, практично в усі державні установи, де здійснюється юридична практика. Я думаю, що це висока довіра і до нашого вузу, і висока оцінка професійних якостей наших випускників, які, на моє глибоке переконання, повністю відповідають сучасним вимогам до правників, яким потрібно з першого робочого дня налаштовуватися на серйозну роботу по захисту прав громадян та інтересів держави.

— Державний розподіл показав, що добрі знання — то запорука одержати престижну роботу, незалежно від того, навчався студент за державний чи за власний кошт?

— Справді, незважаючи на те, що значна частина студентів навчалася без відповідних направлень міністерств і відомств, але більшість із них вчилися наполегливо і показали високі знання, і як результат — усі одержали пристойну роботу. Тому моя порада і моїм студентам і, мабуть, студентам інших вузів: якщо ви хочете мати хорошу перспективу, якщо ви хочете мати гідну роботу, повагу суспільства і необмежені можливості для кар’єрного зростання та духовної самореалізації — в навчальному закладі необхідно працювати. З першого по останній день необхідно не лише відвідувати пари, а напружено трудитися на лекціях, семінарських заняттях, в бібліотеці, в години самопідготовки. Будуть знання, з’являться навички, уміння, і такий фахівець завжди буде в ціні та в повазі і суспільства, і держави.

— Законодавство України постійно розвивається та удосконалюється...

— Новий кримінальний процесуальний кодекс, що буде незабаром прийнятий Верховною Радою, безумовно, по-новому вирішуватиме багато юридичних питань. Там є чимало добре розроблених новел, є такі, над якими ще варто попрацювати, але основним організатором, керівником слідчого процесу залишатиметься прокурор. У зв’язку з цим потреба в досвідчених прокурорських працівниках, які добре знають слідчу роботу, буде, як і раніше, значна. Безумовно, буде збільшено і кількісний склад органів прокуратури. Тому для нас це велика перспектива як у розширенні обсягів підготовки фахівців для органів прокуратури, так і в постійному зростаючому завданні випускати із стін Національного юридичного університету ще більш якісно підготовлених юристів, які мають добрий запас теоретичних знань, свого роду надійний міцний фундамент, на перспективний розвиток України як демократичної і правової держави.

До речі

На початку нинішнього року в харківському юридичному університеті відбулись установчі збори Всеукраїнської громадської організації «Асоціація випускників Національного університету «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого». Мета Асоціації — створити унікальний цілісний колектив із представників різних поколінь, покликаний на основі спільних інтересів та захоплень об’єднати випускників, які прагнуть зміцнювати і всебічно розвивати університет. Ухвалено рішення про створення Всеукраїнської громадської організації, затверджено її Статут, символіку, обрано керівні органи, затверджено план роботи на 2012 р.

 

Харків.

Фото Олександра СЕМЕНЦЯ.

Комісію очолюють В. Тацій і Р. Кузьмін (у центрі ліворуч).

У розподілі беруть участь усі прокурори  областей України.

Ректор НУ «Юридична академія України ім. Ярослава Мудрого»  Василь Тацій.