Президент пропонує відродити Кирило-Мефодіївське братство і оголосити 2014 рік Міжнародним роком Тараса Шевченка.
Відповідні ініціативи Віктор Янукович озвучив на вчорашньому засіданні Громадської гуманітарної ради.
«Пропоную відродити в Україні Кирило-Мефодіївське братство як новітній, побудований на фундаменті Шевченкової духовної спадщини студентський рух. Такий рух, ініційований серед студентства Києво-Могилянської академії, Національного університету імені Шевченка, оживив би наше суспільство», — зазначив глава держави.
У контексті відзначення 200-річного ювілею Кобзаря Президент звернув особливу увагу на важливість розробки державної програми «Шевченківський Дім». «Це має бути система з одним центром, на зразок Інституту Гете, що буде комплексно керувати зберіганням, пропагандою та дослідженням Шевченківської спадщини», — сказав він.
Президент також наголосив на доцільності представлення творчої спадщини Тараса Шевченка в сучасних культурних продуктах. Йдеться, зокрема, про інтерактивний музей поета, а також відновлення фестивалю «Кобзар forever».
Крім того, Віктор Янукович підписав листи до керівництва ООН та ЮНЕСКО з проханням оголосити 2014 рік Міжнародним роком Тараса Шевченка.
Святкування 200-річчя з дня народження великого поета, за словами Віктора Януковича, має бути справою, яка консолідує українське суспільство.
Фото Михайла МАРКІВА (прес-служба Президента України).
Поет Володимир Цибулько, академік НАНУ Микола Жулинський.