Нас очікує чергова реформа від влади — учора Кабінет Міністрів на своєму засіданні переймався проблемами зайнятості громадян і розробляв нову політику в цій сфері. Якою вона буде?

Прем’єр-міністр Микола Азаров розкритикував нинішню неефективну систему працевлаштування та допомоги при безробітті й доручив соціальному блокові уряду та особисто віце-прем’єру — міністру соцполітики Сергію Тігіпку підготувати упродовж місяця нову редакцію закону про зайнятість. У цьому процесі мають бути також задіяні профспілки, громадські об’єднання, роботодавці. У Мінсоцполітики вже розробили концепцію майбутнього законопроекту. Поки що всі її деталі не розголошують, але деякі новації вже оприлюднено: скажімо, уряд пропонує зберегти вісім категорій найменш конкурентоспроможних на ринку праці громадян та надати роботодавцям пільгу зі сплати єдиного соціального внеску, щоб заохотити їх опікуватися працевлаштуванням. У «зеленому» списку — молодь, яка закінчила навчання, діти-сироти, інваліди, особи передпенсійного віку, один із батьків, який утримує дитину до шести і 14 років або дитину-інваліда. Адже рівень безробіття у цих групах найвищий — наприклад, у молоді близько 20% в 2011 році.
Щоб спонукати молодих фахівців не менше трьох років працювати в установах бюджетної сфери в сільській місцевості, їм буде одноразово виплачено п’ять мінімальних зарплат. Адже безробіття в селах — вище 40%. Студентам, які мають кваліфікацію (молодший спеціаліст, бакалавр), обіцяють допомогти з проведенням стажування протягом трьох місяців. У зростанні зайнятості стане зацікавленим місцеве самоврядування, якому залишать до 50% (зараз 25%) надходжень від податку на доходи фізосіб. Статус безробітного можна буде отримати з першого дня реєстрації в Держслужбі зайнятості, а не з сьомого, як нині. Водночас, якщо зараз на мінімальну допомогу можна розраховувати при страховому стажі не менше 26 тижнів, то в законопроекті запропоновано — 12 місяців.
До кардинальних реформістських кроків уряд, за словами прем’єра, спонукала безрезультативність усіх дотеперішніх заходів з боротьби з безробіттям. Щорічно Україна витрачає на реалізацію політики зайнятості близько шести млрд. грн., однак фактично не вирішуючи наявних проблем. Одна з головних причин того, переконані в уряді, — тіньовий ринок праці та зарплата в конвертах. Близько п’яти мільйонів українців працюють нелегально, без жодного соціального захисту та зобов’язань і відповідальності роботодавця. М. Азаров запропонував запровадити практику договорів між роботодавцем і працівниками щодо навчання і стимулювати укладання контрактів із працівниками. «Головною підтримкою для громадян повинна стати не допомога по безробіттю, а можливість безкоштовно вчитися новій професії або підвищувати кваліфікацію», — сказав прем’єр. Окрім того, уряд хоче стимулювати місцеву владу до поліпшення інвестиційного клімату в кожному з регіонів України та у створенні робочих місць.
Кабінет Міністрів на своєму засіданні також розглянув проект постанови про схвалення прогнозу проекту основних напрямів бюджетної політики на 2013 рік. Мінфін пропонує закласти зростання економіки в Україні на 2013 р. на рівні 6,5% ВВП. Уряд також підготував проекти постанов щодо перенесення терміну закінчення формування єдиного державного реєстру громадян, які потребують поліпшення житлових умов, про збільшення в 2012 році розміру допомоги дітям-сиротам, позбавленим батьківського піклування, після досягнення ними 18-річного віку.