Учора Конституційний Суд (КС) оприлюднив своє рішення, відповідно до якого громадяни України, що перебувають за її межами, на цьогорічних парламентських виборах матимуть змогу голосувати лише за партійні списки та не зможуть обирати депутатів-мажоритарників.
Частиною другою статті 22 Закону «Про вибори народних депутатів» раніше було передбачено, що закордонні виборчі дільниці рівномірно розподіляються між одномандатними округами міста Києва. Тобто: громадяни України, які перебувають за кордоном, голосували б за депутатів-мажоритарників, які  висуваються в столиці. КС вирішив, що така норма є неконституційною, та скасував її.
Відтепер закордонні українці зможуть скористатися мажоритарно-пропорційною системою виборів лише частково, проголосувавши тільки за партійними списками, а не за конкретного кандидата.
КС розглядав це питання як невідкладне, оскільки згідно із Законом «Про вибори народних депутатів» Центральна виборча комісія вже наступного тижня повинна визначити кількість виборчих округів.