— Я виріс у селі. Добре знаю, що таке видоїти вручну 18—20 корів, що таке гній... — сказав під час спілкування з жителями села Лебедівка Новоград-Волинського району Голова Верховної Ради Володимир Литвин.

Про це він згадав не випадково. Сьогодні для селян немає більшої проблеми, як ціна на молоко. Вона явно несправедлива. Ситуація загострилася через «сирну війну» з Росією. Володимир Литвин повідомив, що напередодні мав розмову на цю тему з Головою Ради Федерації Федеральних Зборів РФ Валентиною Матвієнко. До спілкування із селянами долучився народний депутат України Микола Рудченко. Він зазначив, що звернувся з депутатським запитом до Прем’єр-міністра щодо врегулювання цінової політики в молочній галузі. Треба або ввести фіксовані ціни, або виплачувати дотації.
Але ціни — не єдина проблема. Одна з фірм заготовляла в селян молоко. Потім зникла. Як з’ясувалося — збанкрутувала, а з людьми не розрахувалася. Тож взаємини між здавальниками молока і переробниками треба вдосконалити.
Чи буде робота в селі, залежить від того, чи є тваринницька галузь.
Одна із присутніх під час розмови жінок поскаржилася на те, як налагоджено автобусне обслуговування. Одного разу вона побачила дівчинку-першачка, яка йшла до школи в сусіднє село. Попросила водія автобуса зупинитися й підвезти дитину, у відповідь почула лайку. І справді, тендери на перевезення пасажирів нерідко виграють ті, хто далекий від реальних потреб людей. Голова райдержадміністрації Сергій Лавренюк повідомив, що кількох перевізників уже змінили — на тих маршрутах культура обслуговування поліпшилась. Районна влада й далі триматиме це питання під контролем.
Ще одна проблема, з якою звернулися селяни до В. Литвина. Почали колись споруджувати новий корпус Яворівської школи: перший поверх звели і на цьому все закінчилося.
Під час перебування в Лебедівці Голова Верховної Ради Володимир Литвин ознайомився з роботою амбулаторії загальної практики сімейної медицини, спілкувався з працівниками колективу. Цей заклад обслуговує жителів восьми сіл трьох сільрад — це півтори тисячі людей, із них 260 — діти. Колектив — це головний лікар, чотири медсестри, санітарка. Періодично з Новограда-Волинського приїжджає стоматолог. Діють кабінети терапевтичний, дитячий, гінекологічний, маніпуляційний та лабораторія. Люди задоволені якістю надання медичних послуг.
Наступна адреса спілкування — село Ярунь.
Населений пункт з такою назвою на території СНД є ще тільки один — в Удмуртії. Але там немає навіть десяти жителів. А в українському Яруні — близько трьох тисяч.
Село має багату історію. Про це нагадує пам’ятний знак на честь земляків, які брали участь у визвольній війні під проводом Богдана Хмельницького. Із 1925-го по 1957 рік село було центром району. Нині тут діє технікум землевпорядкування.
Село пишається своїми земляками. Список докторів і кандидатів наук в різних галузях знань дуже великий. Саме зі школи почалося спілкування Володимира Литвина з жителями Яруні. Він передав книжки шкільній бібліотеці. Затим відбулася зустріч із громадськістю села в Будинку культури. Володимир Литвин вручив відзнаки жінкам, удостоєним звання «Мати-героїня», та цінні подарунки.
 
Житомирська область.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.
Спілкування із громадою села Лебедівка.