Учора голова парламентського Комітету з питань євроінтеграції Борис Тарасюк (на знімку) розповів про результати другої сесії Парламентської Асамблеї Євронест, яка відбулася цього року в Баку (Азербайджан).

ПА Євронест — парламентська установа Східного партнерства між Європейським Союзом та його східноєвропейськими партнерами: Україною, Молдовою, Білоруссю, Азербайджаном, Вірменією та Грузією. Установчий акт підписано в Брюсселі 3 травня 2011 року.
Народний обранець повідомив, що на цій сесії було прийнято чотири резолюції, котрі базуються на доповідях, підготовлених комітетами ПА Євронест. Перша доповідь стосувалася питань прав людини, свободи слова і діяльності ЗМІ. Друга — питань економічного співробітництва між країнами-партнерами та ЄС. Третя — питань енергетичної безпеки, відновлюваних джерел енергії. Четверта — питань соціальної політики.
Українська делегація, за його словами, домоглася прийняття поправки до першої доповіді стосовно права країн східного партнерства. «Це велике досягнення для нашої делегації. Адже в документах Євронест зафіксовано право подачі заявки до вступу в ЄС», — підкреслив Борис Тарасюк. Крім того, 14 депутатів з Європейської народної партії (серед яких є народні обранці із «БЮТ-«Батьківщина») ініціювали прийняття резолюції щодо Юлії Тимошенко. У резолюції, за його словами, висловлюється жаль з приводу засудження екс-прем’єра, відзначається необхідність приведення української судової системи у відповідність до європейських стандартів та звертається увага на необґрунтовані звинувачення на адресу Юлії Тимошенко, Юрія Луценка та Валерія Іващенка. 
Борис Тарасюк повідомив, що третя сесія ПА Євронест відбудеться 28—29 травня в Брюсселі. Він не виключає, що четверта сесія в 2014 році може відбутися в Україні.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.