Темою особливого звучання під час роботи Спеціальної комісії Верховної Ради з питань приватизації, засідання якої відбулося в Одесі, стали перспективи приватизації одного із флагманів вітчизняної хімічної промисловості — Одеського припортового заводу.

Голова Спецкомісії з питань приватизації Євген Мармазов підкреслив, що потенційний інвестор такого стратегічно важливого підприємства повинен мати доступ до «нормального газу за нормальною ціною і щоб він не виявився в результаті монополістом хімічної продукції».

На виїзному засіданні зазначалося, що з пошуком інвесторів для Одеського припортового заводу можуть виникнути проблеми, тому що інвестиційний імідж України падає, на їхню думку, буквально на очах.

Народний депутат Ксенія Ляпіна висловила точку зору, що в процесі підготовки до приватизації Одеського припортового заводу важлива роль належить Антимонопольному комітету, який не повинен капітулювати перед монополістами. За її словами, АМКУ має розробити особливі умови для приватизації Одеського припортового, тому що виробництво аміаку й карбамідів нині в Україні зосереджено в одній фінансово-промисловій групі, й тому Антимонопольний комітет зобов’язаний проаналізувати, який буде вплив цієї ФПГ, у разі якщо вона стане власником ОПЗ, на українську валюту та на макроекономічні показники держави.

Думку членів Спецкомісії Верховної Ради із приватизації про долю Одеського припортового заводу вони планують викласти в Києві — завод потребує приватизації як основної форми його порятунку. 

— Незважаючи на те, що в ОПЗ низьке споживання газу й проведено серйозні роботи з опріснення морської води, завдяки чому підприємство відмовилося від закупівлі питної води, сьогодні завод опинився на межі банкрутства. У 2011 році він працював із прибутком, а цьогоріч збитковий через те, що вартість газу в собівартості продукції сягла вже 90 відсотків. 

Євген Мармазов також проаналізував стан справ на ВАТ «Машинобудівне виробниче об’єднання «Оріон», яке спеціалізується на випуску компресорів для побутових холодильників, транспортних холодильників і ємностей для молочних продуктів.

За словами народного депутата, комісія все-таки добилася повернення «Оріона» державі, однак через дев’ять місяців поліпшення в ситуації з підприємством немає.

— Такого свавілля немає в жодному регіоні України, — заявив парламентарій. — І все це покривається правоохоронними органами. Сьогодні ми розбиралися, чому припинено слідство про замах на директора «Оріона» і стосовно крадіжок майна підприємства. 

 

Одеса.