Погоджувальна рада

Нинішнього пленарного тижня Верховна Рада перейматиметься проблемами боротьби з корупцією, посилення обороноздатності, першочерговими також будуть економічні та соціальні законопроекти.

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман на початку погоджувальної ради голів парламентських комітетів і лідерів депутатських фракцій та груп відзначив, що цього тижня депутатам належить прийняти низку дуже важливих законопроектів, передусім спрямованих на боротьбу з корупцією, реформування судової та військової сфер. Це, зокрема, в остаточній редакції зміни до закону про Антикорупційне бюро, який має створити дієвий механізм боротьби з корупцією, закони про справедливий суд, спрямований на позбавлення судів корупційної складової, про реформування міліції, низка законопроектів із військової тематики і спрямовані на підтримку реанімаційного пакета реформ. «Тому для парламенту дуже важлива консолідація», — наголосив В. Гройсман.

Голова Верховної Ради висловив сподівання, що найближчим часом Президент України подасть до парламенту законопроект про відповідальність власників банків. Адже коли власники банків виводять кошти за кордон, виникають проблеми у вкладників, котрі не можуть забрати свої гроші, тоді як власники банків не несуть жодної відповідальності. «Це питання потрібно врегулювати у рамках закону», — вважає глава парламенту.

Нинішнього пленарного тижня депутати також планують повторно розглянути з пропозиціями Президента зміни до Бюджетного кодексу, законопроекти про мораторій на стягнення майна валютних позичальників, про житлово-комунальні послуги, зміни до закону про військовий обов’язок і військову службу щодо звільнення від військової служби студентів та аспірантів денної форми навчання.

Потім Голова Верховної Ради надав слово лідерам депутатських фракцій і груп.

Дві складові порядку денного

Порядок денний парламенту поділено на дві складові: законопроекти на підтримку фронту і на підтримку реформ, — зауважив лідер фракції Блоку Петра Порошенка Юрій Луценко. Він наголосив на потребі негайно ухвалити закони про державне оборонне замовлення, про статус ветеранів війни щодо соціального захисту військовослужбовців, які воювали в зоні АТО в добровольчих батальйонах ще до надання їм офіційного статусу, зміни до закону про міліцію щодо захоплення в полон або безвісти зниклих, а також щодо роботи працівників міліції понаднормово у вихідні дні, закони, спрямовані на судову реформу.

Опозиція пропонує створити переговорну групу

Фракція Опозиційного блоку виступила з ініціативою створення в українському парламенті міжфракційної групи під егідою ОБСЄ для співпраці з Європарламентом та Держдумою Росії. За словами лідера фракції Юрія Бойка, метою діяльності такої групи має бути врегулювання конфлікту на сході України та контроль за кордоном. Ю. Бойко заявив, що приїзд світових лідерів до України свідчить про те, що досягти вирішення військового конфлікту на сході України можна виключно дипломатичним шляхом. І створення такої міжпарламентської групи, на його погляд, може стати одним із механізмів. Опозиційний блок також наголосив, що ситуація в економіці потребує негайного втручання парламенту, а уряд має подати зміни до бюджету-2015 не до 15 лютого, а якомога швидше, щоб зміни до бюджету знову не приймалися з голосу і вночі.

Обміняти Савченко на Гонтареву?

Лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко підтримав зусилля світової спільноти щодо вирішення конфлікту на Донбасі, однак виступив категорично проти, щоб дипломатичні механізми проводилися за рахунок територіальної цілісності України та втрати незалежності, створення автономії чи федералізації. «Федералізація — це шлях до знищення України, — заявив політик. — Якщо дозволимо лідерам «ДНР» та «ЛНР» обиратися до місцевих органів влади та до парламенту, отримаємо катастрофу».

О. Ляшко також наголосив, що парламент має приділити увагу катастрофічній ситуації в соціально-економічній сфері, зокрема ситуації з курсом долара. І запропонував... обміняти полонену Надію Савченко на... Голову НБУ Валерію Гонтареву. Лідер Радикальної партії також запропонував звернутися до Генпрокуратури стосовно фактів корупції серед народних депутатів, про що свідчить оприлюднений минулого тижня в ЗМІ фотофакт, де одному з депутатів есемескою пропонують півтори тисячі доларів за запитання до Генпрокурора щодо одеської митниці.

Не забути про село

Заступник голови депутатської групи («Воля народу») Андрій Деркач заявив, що зміни до бюджету передусім повинні бути пов’язані з фінансуванням охорони здоров’я та освіти. Депутатська група наполягає на розгляді нинішнього пленарного тижня законопроектів на підтримку села — про збільшення мінімальної вартості земельного паю, закупівельних цін на молоко, змін до закону про мобілізацію, а також низку законопроектів, спрямованих на зміцнення оборонпрому. Парламентарій підтримав ініціативу створити переговорну групу з числа депутатів українського та європейського парламентів для вироблення мирних ініціатив.

Депутатів — до війська

Проблеми курсу гривні та спекулятивний курс спричинені тривожними очікуваннями щодо переговорів із МВФ, заявила заступник керівника фракції «Народний фронт» Вікторія Сюмар. За її словами, питання стабілізації курсу та економічної ситуації в країні напряму залежатиме від переговорів із МВФ. А перед українським парламентом постав виклик — наскільки Верховна Рада готова взяти відповідальність за такі переговори.

В. Сюмар повідомила, що комбати із фракції «Народний фронт» виступили з ініціативою виключити із закону про мобілізацію заборону брати участь у військових діях народним депутатам. Фракція також наполягає на розгляді законопроекту про захист прав держави в акціонерних товариствах.

20 лютого — День пам’яті Небесної Сотні

Звернутися до Президента з ініціативою оголосити 20 лютого Днем пам’яті Небесної Сотні та визнати дату початку російсько-української війни, — з такою ініціативою виступила фракція «Самопоміч».

Лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк підтримав ініціативу звернутися до світових лідерів із проханням надати зброю для захисту нашої держави. «Наш ВПК відродиться, але для цього потрібен час. А нині це дуже важливо для захисту нашої країни», — підкреслив парламентарій. «Самопоміч» також наполягає невідкладно прийняти закон про тимчасові слідчі комісії Верховної Ради, щоб діяла контрольна функція парламенту.

...а перемовників — до США

Пожвавлення мирних переговорів доводить: тільки якщо Україна буде сильна разом з ЄС та всім західним світом, мир на сході України може бути встановлено переговорним шляхом, заявила лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко. Політик запропонувала негайно направити до США переговорну групу високого рівня з числа уповноважених Президентом, парламентом і урядом щодо поставок високотехнологічної зброї. А також ухвалити звернення Верховної Ради до всіх політичних кіл США щодо поставок такої зброї.

«Батьківщина» також закликала звернутися до Міжнародного кримінального суду в Гаазі із проханням ініціювати порушення кримінальних проваджень проти керівників РФ, «ЛНР» і «ДНР», які вбили десятки тисяч українців, оскільки минулого тижня український парламент визнав юрисдикцію Гаазького міжнародного суду. Серед інших ініціатив фракції — створити тимчасову слідчу комісію парламенту, яка контролюватиме матеріальне забезпечення наших військових на східному фронті, та заслухати в парламенті звіт уряду та РНБУ щодо запроваджених санкцій проти Росії.

Посилення територіальних громад

Депутатська група «Економічний розвиток» наполягала на розгляді нинішнього пленарного тижня законопроектів про деякі заходи щодо посилення ролі територіальних громад в управлінні державними ресурсами та змін до Кримінального кодексу щодо безпідставної відмови в наданні статусу учасника бойових дій.

Уряд пропонує позачергове засідання

Присутній на погоджувальній раді віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко повідомив, що зранку вже відбулося засідання Кабміну, на якому обговорювали переговори з МВФ. Урядовець запевнив, що уряд до 15 лютого, як зобов’язувався, внесе до парламенту зміни до держбюджету-2015, а також пакет законодавчих актів, спрямованих на виконання бюджету.

Віце-прем’єр запропонував, щоб на тижні, з 23—27 лютого (коли депутати мають працювати в округах), було проведено позачергове засідання парламенту, на якому буде розглянуто урядові законопроекти щодо бюджету. Кабмін ще звернеться стосовно конкретної дати проведення позачергового пленарного засідання, щоб можна було успішно завершити консультації з МВФ. Водночас В. Кириленко відзначив, що новий транш допомоги від МВФ може бути найбільшим в історії співпраці в Україною.

Сергій Пашинський і Вікторія Сюмар.

Юрій Бойко, Олег Ляшко та Юрій Луценко.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.