Наприкінці 2010 року в Україну прийшов великий іноземний інвестор — канадська компанія Black Іron, яка придбала ліцензії на розробку Шиманівського та Зеленівського родовищ. Акції компанії, що є частиною великої фінансово-промислової групи Forbes&Manhattan, котируються на біржі Торонто, де зосереджено 2/3 світового гірничого капіталу. Зазначимо, що це перший випадок для нашої країни, та й для території СНД, коли публічна компанія зі 100-відсотковим іноземним капіталом вирішила розпочати бізнес у ГМК практично з нуля. З огляду на масштабність проекту, а це близько мільярда доларів запланованих інвестицій, можна припустити, що від результату багато в чому залежатиме подальше формування інвестиційного клімату в Україні.

Бізнес серйозно підтримують канадський уряд і посол Канади в Україні — в рамках україно-канадських відносин проект Black Іron є найбільшим. Відбулися офіційні зустрічі з очільником Дніпропетровської області Олександром Вілкулом, головою Дніпропетровської обласної ради Євгеном Удодом і міським головою Кривого Рогу Юрієм Вілкулом. Компанія заручилася підтримкою Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами. За перебігом реалізації проекту стежать іноземні експерти і гравці світового ринку видобувної промисловості.

«Ми знаємо, що регіон приділяє велике значення зниженню негативного впливу промисловості на екологію. Тому важлива частина техніко-економічного обґрунтування присвячена оцінці впливу на навколишнє середовище, котра здійснюватиметься відповідно до досить жорстких міжнародних вимог», — розповідає Джордж Мовер, головний керуючий директор Black Іron.

Black Іron дуже серйозно підійшла до вивчення родовищ, залучаючи дослідницько-інженерні компанії міжнародного рівня. Уже є позитивні результати попередньої економічної оцінки. Будівництво комбінату з виробництва понад 7 мільйонів тонн залізорудного концентрату на рік з використанням передових технологій заплановано в Кривому Розі, де в останні 60 років нових об’єктів видобувної галузі не з’являлося. У зв’язку з цим, проект може виявити-ся досить показовим для здійснення модернізації виробництва сусідніми гірничо-металургійними підприємствами.

«Ми прийшли в Україну, як ніби прийшли в будь-яку провінцію Канади — наш бізнес абсолютно прозорий, усі звіти про нашу діяльність можна побачити на веб-сайті компанії, — зазначає Джордж Мовер. — Ми намагаємося працювати ефективно й за наміченим планом. Проект має бути взаємовигідним для України і для інвесторів Black Іron».

Однак чітка робота за графіком часом опиняється під загрозою. Компанія зіштовхується зі складною системою погоджень і затверджень на місцевому рівні.

«Ще на початку наших робіт родовище відвідали представники екологічної інспекції. Вони видали нам документ про припинення буріння нібито у зв’язку з порушенням екологічних вимог. За порадою наших юристів ми звернулися до суду і виграли справу. Але незабаром перевірка цією ж інстанцією повторилася, до того ж двічі. А нещодавно нас повідомили, що частина земель Шиманівського родовища спішно передана в оренду іншій компанії, і це за наявності в нас діючих ліцензій. Сьогодні це питання, на жаль, залишається відкритим, однак ми продовжуємо вести активний діалог із представниками місцевих органів влади і сподіваємося на позитивний результат, — ділиться Джордж Мовер. — Багатьох дивує наша рішучість, беручи до уваги досить нестабільну ситуацію в країні. Проте нас насамперед цікавить цінність родовища й потенціал проекту. Ми вважаємо, що в компанії досить ресурсів для реалізації своїх задумів: досвідчений менеджмент, наявність розвинутої інфраструктури та кваліфікованого персоналу, енергопостачання регіону, близькість до залізниць і міжнародних портів Чорного моря. Ми хочемо довести, що в Україну можна інвестувати, до того ж успішно».

Проект цінний не лише для канадських інвесторів, а й для Дніпропетровського регіону та країни загалом: після запуску виробництва компанія щорічно перераховуватиме понад 10 мільйонів гривень податків, буде створено майже 2000 робочих місць, зроблено серйозний внесок у соціальну структуру. Уже сьогодні, незважаючи на те, що виробництво ще не розпочато, компанія бере участь у різних благодійних і соціальних проектах не лише місцевого, а й національного значення.

Залишається сподіватися, що чиновники всіх рівнів усвідомлять значення проекту, й тоді, за умови, що буде здійснено необхідну підтримку з боку державних органів, імідж України як інвестиційно привабливої держави зміцнюватиметься.

Головний керуючий директор канадської компанії Black Іron Джордж Мовер.