«Бої» за Пейзажну алею в Києві тривають. Минулих вихідних 27 музичних колективів два дні під дощем, снігом і градом висловлювали зі сцени, побудованої просто неба, свою громадянську позицію. Концерт-мітинг «Акція культурного опору «Пейзажна алея» — так це називалося.

Організували її однодумці — городяни, яким небайдужа доля цього парку. І ніякої політики! — стверджують організатори протестного музичного заходу. Кажуть, що від ідеї до реалізації минув усього тиждень. Мовляв, усі разом робили гасла й транспаранти, художник-постановник Ілля Верхман разом з архітектором Олександром Федоренком своїми руками побудували навіс, а проект KіevFashіonPark безкоштовно надав частину необхідної техніки, намети, заплатив за транспорт і видаткові матеріали для сцени. Власники гаражів і жителі сусідніх будинків забезпечили акцію електрикою та допомагали будувати сценічні підмостки.

Серед «небайдужих» були і молоді групи, й метри — Олег Михайлюта і Сергій Фоменко (фронтмени груп ТНМК і «Мандри»). Вони не тільки грали та співали, а й висловлювали зі сцени свою позицію з приводу забудови Пейзажної алеї. Вів музичний вуличний марафон Анатолій Векслярський, завдяки якому багато хто й довідався про Акцію культурного протесту та приєднався до неї. Активісти стверджують: останній акорд в історії з Пейзажкою — за городянами.

P. S. Окружний адміністративний суд Києва визнав недійсним рішення Київради про передачу ділянки площею 0,38 га на перетині пров. Десятинного та Пейзажної алеї під забудову. Вчора таке рішення суду отримала КМДА. Сьогодні депутати Київради мають розглянути питання про надання території статусу комплексної пам’ятки природи місцевого значення. Після набуття такого статусу зведення будівель та споруд на Пейзажній алеї буде неможливим, пояснив заступник голови КМДА Олександр Пузанов.

Фото автора.

Під час акції.