Комітет Верховної Ради з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону про внесення змін до Закону «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» (щодо функцій уповноваженого органу).

Проектом (реєстр. №8491) пропонується вдосконалити порядок переоформлення ліцензії та забезпечити здійснення ефективного контролю за реалізацією алкогольних напоїв і тютюнових виробів, а також за надходженням плати за ліцензію до бюджету.

Загалом підтримуючи законодавчі пропозиції уряду, члени комітету висловили низку зауважень до проекту. Зокрема, внесення взаємопов’язаних між собою змін до частин першої та восьмої статті 15 закону №481 призведе до ситуації, за якою суб’єкти господарювання, котрі отримали ліцензію на імпорт алкогольної продукції чи тютюнових виробів, будуть мати право реалізовувати таку продукцію українським споживачам без наявності ліцензії на оптову торгівлю (вартість такої ліцензії становить 500 000 грн.), як це передбачено чинною редакцією частини восьмої статті 15, а маючи лише ліцензію на роздрібну торгівлю (загальний розмір плати за таку ліцензію становить 8000 грн. для алкогольних напоїв на кожний касовий апарат, 2000 грн. — для тютюнових виробів на кожне місце торгівлі, а для сіл і селищ — відповідно 500 і 250 грн.). Таким чином, у разі реалізації імпортованих алкогольних напоїв або тютюнових виробів виключно в роздрібній торгівлі імпортери матимуть на це право при отриманні ліцензії лише на роздрібну торгівлю без необхідності отримування ліцензії на оптову торгівлю, а в разі реалізації імпортованих алкогольних напоїв або тютюнових виробів у оптовій і роздрібній торгівлі імпортери матимуть на це право при отриманні ліцензії на оптову торгівлю і ліцензії на роздрібну торгівлю.

Це призведе, наголошувалося на засіданні комітету, до порушення правил конкуренції між вітчизняними виробниками та імпортерами, що за своєю суттю є порушенням принципу конкуренції, визначеного приписом частини другої статті 15 Конституції України, за яким держава забезпечує захист конкуренції у підприємницькій діяльності. Запровадження вказаної норми призведе до втрат доходів бюджетів місцевого самоврядування, до яких відповідно до положень Бюджетного кодексу справляється плата за ліцензії на право оптової торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами, які отримані імпортерами цих товарів, проте компенсаторів таких втрат законопроектом не передбачено.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради.