Вісім територіальних громад Тернопільщини перемогли у Всеукраїнському конкурсі проектів та програм розвитку місцевого самоврядування за минулий рік. На реалізацію їхніх проектів з Держфонду сприяння місцевому самоврядуванню в Україні буде виділено 1,387 млн. грн.
— Це один з найкращих показників в Україні, — сказав, перебуваючи у Тернополі, голова фонду Сергій Маліков. — Причому ми відзначили високу якість проектів, поданих з вашої області. Місцеві ради мають отримати більше коштів. Це — крок до децентралізації влади, у фінансових питаннях передусім.
За словами голови обласної ради Олексія Кайди, останнім часом місцеві громади відчули смак до самоврядування. Люди зрозуміли, що якість їхнього життя залежить передусім від них. В області реалізовано 63 мікропроекти за програмою розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» на суму майже 10 мільйонів гривень. Активніше беруть участь і у Всеукраїнському конкурсі проектів та програм розвитку місцевого самоврядування. Якщо у 2009 році переміг один проект, у 2010-му — два, то торік вісім з 21-го заявленого. Причому деякі громади перемогли не в одному конкурсі і змогли реалізувати кілька своїх ініціатив. З них беруть приклад інші.
Проекти і програми, які втілюватимуться за фінансової підтримки держави, спрямовані на поліпшення забезпечення населених пунктів якісною питною водою, роздільний збір побутових відходів, збереження культурної спадщини, створення туристично-рекреаційних зон, поліпшення надання медичних послуг.
Для координації діяльності сприяння місцевим радам у цій справі укладено тристоронню угоду, яку підписали голова Держфонду сприяння місцевому самоврядуванню в Україні Сергій Маліков, голова обласної ради Олексій Кайда і заступник голови облдержадміністрації Василь Гецько. В області планується створити центр, де фахівці надаватимуть допомогу представникам місцевих рад у підготовці проектів для участі у конкурсах.
 
Тернопільська область.