На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин під час зустрічі з виконавчим директором «Фрідом Хаус» (США) Девідом Креймером (на знімку).

За його словами, цьому сприятимуть декілька факторів. В. Литвин зазначив, що влада «не захоче погіршувати свій імідж» і тому не втручатиметься у виборчий процес. Керівник парламенту наголосив на взаємному контролі політичних партій у виборчому процесі. В. Литвин висловив переконання, що опозиційні сили врахують уроки минулих виборчих кампаній і знайдуть можливості для консолідованого виступу на нинішніх виборах.

Окрім цього, Голова Верховної Ради зазначив, що у виборах братимуть участь «безпрецедентно велика кількість спостерігачів».

Фальсифікації результатів виборів також, за словами В. Литвина, перешкоджатимуть норми законодавства щодо довічного збереження відповідних матеріалів. «Не думаю, що члени виборчих комісій підуть на порушення закону», — сказав він.

Керівник парламенту висловив думку, що в наступному парламенті не буде домінування якоїсь однієї політичної сили, що дозволить «відновити в повному обсязі конче потрібний діалог».

Відповідаючи на запитання, В. Литвин висловив переконання щодо неприпустимості внесення змін до виборчого закону, наголосивши, що його прийняття було результатом компромісу.

В. Литвин зазначив, що Верховна Рада вітає інтерес до України з боку таких авторитетних неурядових організацій, як «Фрідом Хаус», і підкреслив, що для українського парламенту важливий саме об’єктивний погляд «Фрідом Хаус» на ті процеси, що відбуваються в Україні.

Прес-служба Верховної Ради.

***

Учора також відбулася зустріч Президента України Віктора Януковича з виконавчим директором організації «Фрідом Хаус» Девідом Креймером.

Як повідомили в прес-службі глави держави, під час півторагодинної розмови сторони провели плідну дискусію з широкого кола питань, що стосуються політичних процесів сучасної України.

Під час розмови Президент звернув особливу увагу на реформування системи кримінальної юстиції. В. Янукович, зокрема, зазначив, що перше читання в парламенті вже пройшов проект нового Кримінального процесуального кодексу.

Серед іншого глава держави та виконавчий директор «Фрідом Хаус» також торкнулися питання виборів до Верховної Ради України восени цього року. Президент наголосив, що парламентські вибори відбудуться чесно і прозоро. В. Янукович та Д. Креймер, крім того, обговорили низку питань української та міжнародної проблематики.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ та Михайла МАРКІВА (прес-служба Президента України).