Головна проблема парламентських виборів — таємна процедура формування мажоритарних округів. Про це під час прес-конференції заявив голова Комітету виборців України Олександр Черненко.

Він зазначив, що нині округи «нарізаються» за зачиненими дверима, і це, безперечно, викликає велике занепокоєння як у майбутніх учасників виборчого процесу, так і в експертів.

Голова КВУ наголосив, що ЦВК варто було б зробити процедуру визначення округів публічною, як це робиться в світі.

О. Черненко нагадав, що згідно із законодавством, до 10 квітня ЦВК має визначити кількість округів у кожній області, а до 30 квітня — безпосередньо їх межі. Він повідомив: за неофіційною інформацією, округи формуватимуться під конкретних кандидатів.

За його словами, є загроза того, що в західних та центральних регіонах країни можуть зменшити кількість округів до п’яти—семи, водночас у східних та південних областях її можуть збільшити.

Ще однією небезпекою, зазначив голова КВУ, є подання в Конституційний Суд щодо подвійного балотування кандидатів. «Якщо відповідне рішення КСУ буде в розпал кампанії, то, як тоді діяти далі, ніхто не знає», — сказав О. Черненко.

Директор компанії персонального та стратегічного консалтингу Berta Communіcatіons Тарас Березовець повідомив, що опозиційні партії «Фронт змін» і «БЮТ- «Батьківщина» на 90% погодили спільний виборчий список. За його словами, першим номером у ньому буде Арсеній Яценюк, другим — Олександр Турчинов, а третім — Сергій Власенко. Партію «Фронт змін» не розпускатимуть».

«Інші опозиційні партії навряд чи приєднуватимуться до цього списку. Тому що А. Яценюк і О. Турчинов цього не хочуть — навіщо їм ділитися місцями?» — пояснив експерт.

Керівник Центру політичного аналізу «Пента» Володимир Фесенко вважає, що не менше половини депутатів-мажоритарників у майбутній Верховній Раді будуть «відносно незалежними».

«Вони певною мірою залежатимуть від влади як люди, пов’язані з бізнесом. Але гратимуть у свою гру і голосуватимуть за певні законопроекти лише в обмін на щось», — зазначив політолог.

Водночас він наголосив: якщо Конституційний Суд заборонить подвійне балотування, то шанси опозиції по «мажоритарці» будуть ще гірші.