Власники нелегально встановлених малих архітектурних форм — тремтіть! Столична влада продовжує кампанію з демонтування незаконних тимчасових споруд. Міські чиновники запевняють: діятимуть рішуче і жорстко. Щоб не бути голослівними, вчора навіть провели, так би мовити, показовий виступ. На території одного із тролейбусних депо влаштували масову розправу над напередодні демонтованими кіосками. Їх безжально трощили та ламали бульдозери. Усе — під пильним наглядом голови Київської міської державної адміністрації. У міру насолодившись видовищем, Олександр Попов сказав: «Тепер, думаю, ті, хто вважав, що влада жартує, таких ілюзій більше не матимуть...».

 

Це тролейбусне депо — один із двох майданчиків, куди перевозять демонтовані МАФи. За останні шість місяців сюди з різних районів столиці було «переселено» близько шести сотень кіосків. Учора знищили сорок із них. Решта чекають своєї черги. «Більшість із цих об’єктів розміщувалась неподалік навчальних закладів і торгувала переважно алкогольними напоями та тютюном», — розповідає начальник Головного управління контролю за благоустроєм м. Києва Сергій Садовий.

Щоденно за планом у столиці стає на кілька кіосків менше. «За минулу добу 41 такий об’єкт було демонтовано. Максимум до середини травня ми збираємося навести порядок у місті. Питання із знесення МАФів ми обговорюємо з учасниками ринку. Працює спеціальна комісія, всі рішення є на сайті ГУ благоустрою», — запевнив О. Попов.

Перші полетять дахи об’єктів з алкогольно-тютюновим асортиментом, розташованих поблизу шкіл. Таких нарахували ще 170 кіосків. Далі на черзі МАФи, розміщені на підходах до станцій метрополітену, зупинок громадського транспорту. Тобто ті об’єкти, проти яких виступають самі кияни.

Але нищити до останнього МАФи чиновники не збираються. Зізнаються, є й об’єкти, які не порушують норм та законів. Щоб цим підприємцям працювалося спокійніше, обіцяють на одній із сесій міської ради затвердити спеціальну схему розташування таких споруд.

Щоправда, чимало підприємців в альтруїзм дій влади не вірять. Кампанію із знесення МАФів називають банальним переділом ринку. Вигоду від якого відчують тільки гаманці наближених до влади, а то й залучених до неї бізнесменів. Щоб розвіяти всі сумніви, пропонують свої варіанти розв’язання цієї проблеми. Приміром, власну концепцію функціонування тимчасових споруд розробила Регіональна рада підприємців в м. Києві. Чи дослухається влада до їхніх побажань — покаже час.

Тим часом влада обіцяє: показові нищення кіосків триватимуть і надалі, з регулярністю щодва місяці. Мовляв, без жорстких дій тенденцію не подолати. На закиди журналістів, навіщо просто руйнувати, коли можна їх використовувати з користю, голова КМДА відповідає: якщо в когось є таке бажання — нехай звертаються, пропозиції буде розглянуто. Поки що зруйновані МАФи підуть на металобрухт...

І поки влада та підприємці намагаються порозумітися, кияни щодня змушені пробиратися крізь справжні джунглі МАФів та саморобних яток на підходах до станцій метро. Чимало хто з городян мріє, що одного дня прокинеться в місті, де на зупинках громадського транспорту не буде смердіти смаженими пиріжками чи шаурмою. А підземні переходи та тротуари нарешті почнуть використовувати за призначенням.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

 

Головні «мафоборці» Сергій Садовий та Олександр Попов (праворуч) вийшли на «стежку війни».

Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.