Олігархічні розбірки спричинили протистояння влади і ЗМІ
 
Вперше за роки незалежності Львівська облдержадміністрація закликала засоби масової інформації критикувати владу, вказувати на проблеми та слабкі місця. Приводом для такого звернення стали заяви про утиски преси.
«Ми не боїмося критики, навпаки, просимо вас про конструктивну, виважену і незаангажовану критику, кінцевий результат якої — добро для краю, розвиток Галичини, — йдеться у зверненні Львівської облдержадміністрації до ЗМІ. — Хочемо запевнити, що всі інсинуації щодо утисків свободи слова на Львівщині є надуманими. Спроби штучно створити конфлікти залишаються в минулому. Попереду багато роботи. Галичина повинна стати для усієї України прикладом конструктивної взаємовигідної співпраці ЗМІ і влади».
Керівники Львівської ОДА запевнили ЗМІ, що влада буде максимально відкритою, публічною і не приховуватиме проблем. Тандем ЗМІ — обласна влада повинен дати позитивний результат на благо суспільства та всього краю.
Місцева влада переступила через штучні конфлікти, які розпалювали деякі олігархічні видання та їхні господарі, й спробувала знайти порозуміння.
Новий керівник Львівщини Михайло Костюк з перших днів роботи опинився між двох вогнів, коли місцеві олігархи почали з’ясовувати, хто з них головний на Львівщині. А відкрито між собою воювати вони не хочуть, тому знаряддям протистояння стали ЗМІ.
Приміром, не сподобалося олігарху, що Михайло Костюк звільнив першого заступника голови ОДА, який встиг попрацювати лише кілька місяців. Цей чолов’яга вже на пенсії, зупинився у своєму розвитку на районному рівні, але свого часу керував штабом олігарха на парламентських виборах. Насильно пенсіонера нав’язали попередньому голові ОДА Михайлові Цимбалюку. Всі розуміли, що це вчорашній день, але промовчали. Хто хоче сваритися з олігархом, у руках якого найвпливовіші ЗМІ регіону?
Від нового керівника вимагають результатів, тому М. Костюк прийшов зі своєю командою. Зрештою, небідний олігарх міг працевлаштувати потрібну людину й на власному підприємстві.
Ще один олігарх другий рік з’ясовує стосунки з найвпливовішою газетою регіону. «Мене штучно прив’язали до цього конфлікту», — каже М. Костюк.
З перших днів новий голова ОДА Михайло Костюк потрапив у крижаний душ, від якого досі не може відійти. Такого шквалу нападок ще жоден керівник регіону не переживав. А тут ще вибори, політичні партії взяли ранній старт і покотилася снігова лавина. Олігарх, який не приховує, що колись доплачував депутатам обласної ради, може впливати й на депутатський корпус.
Але правда завжди одна: і вона у тому, що на Львівщині настільки впливові ЗМІ, що тиснути на них неможливо. Хто хотів у цьому переконатися, у Львові вже не працює. Інша проблема, як олігархи розпоряджаються своїми ЗМІ. Для декого з них — це ракета на городі, якою можна лякати конкурентів і тиснути на непоступливих і незалежних керівників.
Львів.