29 березня прокурор Харківської області Геннадій Тюрін заявив, що розслідування гучної справи про зловживання в ЄЕСУ передано в Київський райсуд Харкова. Попереднє засідання Київського районного суду з обвинувачення екс-прем’єра України Юлії Тимошенко в рамках справи про фінансові порушення корпорації «Єдині енергетичні системи України» має розпочатися о 10.00 19 квітня, тобто через два тижні. Однак тепер Міністерство охорони здоров’я України повідомило, що планує лікувати Юлію Тимошенко в Центральній клінічній лікарні Укрзалізниці у Харкові. Тож будемо судитися чи лікуватися?
В інформації сказано, що «виконання рекомендацій медиків щодо лікування Ю. Тимошенко планується організувати в умовах спеціалізованого стаціонару в одній з багатопрофільних медичних установ Харкова, зокрема, у ЦКЛ № 5, у відділенні патології хребта та периферійної нервової системи». МОЗ уже  створило комісію для проведення чергового обстеження найвідомішої в країні ув’язненої пацієнтки. Щоправда, заступник міністра охорони здоров’я Р. Моісеєнко на брифінгу біля стін Качанівської колонії заявила, що Ю. Тимошенко ще не дала остаточної згоди на лікування в лікарні Укрзалізниці, однак висловила впевненість, що екс-прем’єр погодиться на таку пропозицію МОЗу. «Після консультації, яку вона планує провести, я думаю, рішення буде прийнято, й ми зможемо організувати все необхідне для лікування», — уточнила чиновниця.
Скільки ж часу знадобиться на лікування? Як повідомив присутній на зустрічі першого заступника міністра з журналістами директор харківського Інституту патології хребта та суглобів Микола Корж, усе залежить від того, як пройде терапія.
Водночас у зв’язку з можливою госпіталізацією екс-прем’єра Юлії Тимошенко за межами колонії, повідомляють місцеві ЗМІ, у ЦКЛ №5 вжито безпрецедентних заходів безпеки. Зокрема, для Ю. Тимошенко нібито приготували окремий блок у реанімаційному відділенні. У ньому встановили броньовані двері та вікна. Для розміщення охорони екс-прем’єра тимчасово виділять кімнату на першому поверсі лікарні, а надалі, ймовірно, буде обладнане спеціальне приміщення.
З відкритих джерел інформації відомо, що лікарі університетської клініки «Шаріте» (Берлін) запропонували свої медичні послуги.
Відомий у Харкові правозахисник Євген Захаров припустив, що умови спілкування із зовнішнім світом для екс-прем’єра Юлії Тимошенко в лікарні залишаться такими само, як у Качанівській колонії. «Коли засуджений переводиться у звичайну лікарню, він постійно перебуває при конвої. Причому у цьому разі незрозуміло, як це зробити, бо конвоїри — це зазвичай чоловіки, які не зможуть бути з нею в одній кімнаті, тобто обов’язково потрібно буде знайти конвоїрів-жінок, які допускатимуть до неї тільки медперсонал і адвокатів».
Харків.