У столиці стартував проект «Картка киянина». Перші відчути всі його вигоди зможуть категорії громадян, які отримують пільги за програмою соціального захисту «Турбота». Впроваджуватимуть проект поетапно: вже у квітні картку мають отримати батьки багатодітних сімей. Далі — інші категорії пільговиків і соціальні працівники. Оформлення й видачу карток здійснюватиме Головне управління праці і соціального захисту населення та його районні відділення безкоштовно. Щоб уникнути аншлагів і черг, планується, що соцпрацівники будуть особисто, швидше за все, в телефонному режимі, запрошувати кожного прийти оформити й отримати «Картку киянина».
Розмови про цей проект ідуть уже давно. Столичні чиновники планували запустити «Картку киянина» ще 2009 року. Тепер, здається, від розмов таки перейшли до справи. Днями проект презентував заступник голови Київської міської державної адміністрації Руслан Крамаренко.
У чому сенс? Хоч як дивно, але одна із цілей впровадження цієї картки — спроба полічити столичних пільговиків. Скільки їх точно в місті, як часто вони користуються громадським транспортом, скільки купують медикаментів тощо — всі ці питання тривалий час залишалися без відповідей. Після введення картки з’явиться реальна можливість це з’ясувати, вважає експерт Фонду громадської безпеки Юрій Гаврилечко.
— Введення цієї картки дасть змогу місцевому бюджету більш точно визначати, скільки справді витрачається грошей на покриття  витрат, пов’язаних із забезпеченням пільговиків. Простіше це буде зробити на транспортних підприємствах. Скільки пільговиків пройшло — стільки й фіксується. Дані знімають, передають в місцеві органі влади. І, вже враховуючи їх, іде компенсація з бюджету. Розумно, логічно, зручно.
Що це за картка? Вона буде одночасно і своєрідним посвідченням пільговика, і проїзним документом (на метро та швидкісний трамвай), і звичайною платіжною банківською карткою. Чиновники планують, що вже із травня власники «Картки киянина» зможуть отримувати знижки (до 30 відсотків) у мережі муніципальних аптек.
Оформити її можна буде в районних відділеннях управління праці та соцзахисту населення. Там поки що до цього здебільшого тільки готуються. Ми зателефонували до кількох управлінь, назвалися одним із батьків багатодітної сім’ї й довідалися, що оформляти й видавати картки, швидше за все, будуть приблизно через місяць. Нині, мовляв, тривають лише підготовчі роботи.
— Це тільки сказали, що її введено. Нині лише встановлюють комп’ютери. З цього питання раніше, ніж через місяць, телефонувати не варто, — сказали нам в управлінні Дарницького району.
В управлінні Святошинського району нам теж порадили з місяць почекати, а за цей час підготувати необхідні документи: копію паспорта, ідентифікаційного коду й посвідчення пільговика.
А в самому Головуправлінні праці та соціального захисту населення КМДА пільговикам пояснюють: «На цьому етапі триває лише обкатка програми. У першу чергу картки видаватимуть тим категоріям, які мають право на безплатний проїзд у метрополітені за програмою «Турбота». Їм, щоправда, теж поки що нічого не видають. Усе тільки починається...»
Що цікаво: користь від введення цієї картки бачать не тільки нинішні чиновники, а й ті, хто часто критикує їхні дії. Так, за словами глави організації «Комітет захисту місцевого самоврядування в м. Києві» Віталія Комова, «це хороша ідея, вона повинна розвиватися. На сьогодні це, можна сказати, єдине, що було зроблено владою з розумом».
Фотоетюд Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Введення «Картки киянина» — у всіх на вустах.