Учора Голова Верховної Ради України Володимир Литвин зустрівся з Надзвичайним і Повноважним Послом Італійської Республіки в Україні Фабріціо Романо (на знімку), який 15 березня цього року вручив вірчі грамоти Президенту України Віктору Януковичу. За словами Ф. Романо, він особисто звертався до керівництва МЗС Італії з проханням про призначення його Послом саме в Україні, до якої він має особливу симпатію, а його улюбленими письменниками є українці М. Гоголь та М. Булгаков.

Італійська Республіка — наш надійний і добрий партнер

Під час зустрічі, як повідомила прес-служба українського парламенту, В. Литвин відзначив, що Україна має в особі Італійської Республіки надійного, доброго партнера. На думку керівника парламенту, підтримання конструктивних робочих контактів на рівні вищого керівництва України та Італії сприятиме інтенсифікації співробітництва між нашими країнами. «Сподіваюсь і розраховую, що завдячуючи вам, ми виведемо наші двосторонні взаємини на якісно новий рівень», — сказав він.

Голова Верховної Ради України зазначив, що на сьогодні Італія є одним із головних торговельно-економічних та інвестиційних партнерів нашої країни, стабільно посідаючи провідне місце серед країн Європейського Союзу та світу, і Україна зацікавлена і надалі розвивати двостороннє співробітництво у цій сфері.

В. Литвин висловив сподівання на сприяння з боку Італії щодо забезпечення подальшої підтримки європейських прагнень нашої держави, насамперед з метою підписання і ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, наголосивши, що міжпарламентське співробітництво між Україною та Італією відіграє особливу роль у розбудові повноцінної співпраці між нашими державами на євроінтеграційному напрямку.

Керівник українського парламенту висловив упевненість, що діяльність Ф. Романо на посаді Посла Італійської Республіки в Україні сприятиме розвитку відносин між двома державами та побажав йому успіхів у його діяльності.

Потрібно дати гідну відповідь на виклики і пережити їх достойно

Водночас Володимир Литвин підкреслив, що «відносини між країнами на сучасному етапі розвитку непрості — світова спільнота вступила у складний період випробувань, коли потрібно скорочувати виплати у соціальній сфері, «стиснутися», враховуючи реалії економіки і проблему ресурсів». «Потрібно дати гідну відповідь на ці виклики і пережити їх достойно», — наголосив він.

У цьому контексті Голова Верховної Ради зазначив, що для парламентів всіх країн також наступив період випробувань, оскільки у разі виникнення проблем уряди закликатимуть законодавчі органи закріпити на законодавчому рівні рішення виконавчої гілки влади.

Парламент, наголосив В. Литвин, перебуває «між урядом і суспільством», і тому повинен рахуватися і з економічними реаліями, і з інтересами людей. Тому, на його думку, роль парламенту полягає у тому, щоб запропонувати компромісні рішення, які, не задовольняючи повною мірою уряд, враховуватимуть інтереси людей. Уряд завжди чинить прагматично, з чим люди не завжди погоджуються, додав він.

На переконання В. Литвина, для суспільства важливий діалог. «Ми живемо у той час, коли діалог саме на парламентському і міжпарламентському рівнях повинен бути посилений», — заявив він. У цьому контексті він наголосив на важливості існування в законодавчому органі сильної опозиції. «Тоді парламент зможе приймати зважені рішення», — сказав Голова Верховної Ради.

Використання адмінресурсу під час виборів неможливе

Крім того, сторони обговорили майбутні парламентські вибори, які мають відбутися в Україні у жовтні 2012 року. За словами В. Литвина, він не поділяє прогнозів щодо можливості використання адмінресурсу для фальсифікації результатів волевиявлення. Представники як влади, так і опозиції вважають це нереальним, зауважив він.

Голова Верховної Ради також наголосив, що використання адмінресурсу неможливе і з огляду на присутність у виборчих комісіях представників різних політичних партій. Крім того, за його словами, відповідно до законодавства всі виборчі матеріали — документи і бюлетені — підлягають довічному зберіганню. «Людина, знаючи те, що можуть перевірити і перерахувати, десять разів подумає, чи робити їй неналежний крок», — сказав В. Литвин.

Водночас керівник парламенту заявив, що його «дуже хвилює ситуація, яка може скластися перед виборами, коли намагатимуться розділити країну». За його словами, заклики «хто не з нами, той з владою» можуть призвести до негативних наслідків. «Жодних відтінків, лише чорне та біле, а це конфлікт. Цього допустити не можна», — наголосив він.

У цьому контексті В. Литвин закликав до започаткування діалогу в парламенті.

Крім того, Голова Верховної Ради повідомив пану Послу, що у березні поточного року надіслав листи до міжнародних парламентських організацій із запрошенням взяти участь у спостереженні за всіма етапами виборчого процесу в Україні. Відповідні листи також були передані Міністерством закордонних справ України. «Ми безпрецедентно відкриті», — підкреслив він.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.