Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк провів зустріч із делегацією Комітету по роботі з депутатами Національних зборів Соціалістичної Республіки В’єтнам на чолі з головою Комітету пані Нгуєн Тхі Нионг (на знімку).

За словами А. Мартинюка, в Україні високо цінують результати і домовленості, досягнуті під час цих візитів. Зокрема, наголосив він, «Спільна заява президентів України та В’єтнаму, підписана за підсумками переговорів у Ханої минулого року, зафіксувала виведення україно-в’єтнамських взаємин на рівень усестороннього співробітництва та партнерства».

У цьому контексті Перший заступник Голови Верховної Ради поінформував співрозмовників про підготовку офіційного візиту до В’єтнаму глави українського уряду, здійснити який заплановано наприкінці цього року.

Обговорюючи торгово-економічні взаємини, сторони погодилися у необхідності підвищення їх результативності, що відповідатиме потенційним можливостям обох країн. На думку А. Мартинюка, «важливим завданням на сьогодні є об’єднання спільних зусиль у напрямі диверсифікації структури двосторонньої торгівлі через стимулювання розвитку співробітництва в галузях енергетики, авіабудування, машинобудування, суднобудування, сільського господарства та хімічної промисловості». Водночас, зазначив А. Мартинюк, «особливої уваги потребує зміцнення співпраці між нашими державами у сфері використання нових технологій та результатів наукових досліджень у процесі індустріалізації та модернізації В’єтнаму».

«Великого значення для наших країн набуває співробітництво у сфері освіти», — зазначив А. Мартинюк. Він підтвердив, що «Україна готова й надалі приймати для навчання в’єтнамських студентів та аспірантів».

Торкаючись міжпарламентської складової двосторонніх взаємин між Україною та В’єтнамом, А. Мартинюк висловив переконання у необхідності зміцнення політичного діалогу на державному рівні з боку законодавчих органів обох країн, зокрема, на рівні груп дружби та парламентських комітетів.

Своєю чергою, члени в’єтнамської делегації висловили подяку А. Мартинюку за цікаву розмову щодо оцінки двосторонніх взаємин, принципів українського державотворення та досвіду розбудови економіки.

Сторони обмінялися думками щодо національного законотворення. В’єтнамська сторона поінформувала про наміри внесення суттєвих змін до Конституції своєї держави, що ініціюються відповідно до тенденцій світового розвитку. При цьому, за їх словами, політична складова не змінюється, земля залишається у державній власності, а економіку очікують ринкові перетворення.

А. Мартинюк провів паралелі із розвитком Української держави і наголосив: «Реформи в країні можна проводити за умови, якщо є сильна влада, яка здатна організувати та побудувати стабільне суспільство».

У зустрічі взяла участь Надзвичайний та Повноважний Посол Соціалістичної Республіки В’єтнам в Україні пані Хо Дак Мінь Нгуєт.

Прес-служба Першого заступника Голови Верховної Ради України.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.