обговорювали вчора під час круглого столу в Комітеті Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. У заході взяли участь народні депутати, науковці, практики, представники міжнародних організацій.
Голова профільного комітету Віктор Швець (на знімку) підкреслив, що парламент приділяє достатньо уваги питанню безпеки на дорогах. Зокрема, у 2008 році набрав чинності закон щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху. Але в ньому, за словами народного депутата, є декілька проблемних положень. Це — застосування спеціальних засобів фіксації порушень; стягнення у вигляді громадських робіт; норми про вилучення посвідчення водія, затримання транспортного засобу; порядок проходження медичного огляду.
«Поки законодавче посилення відповідальності сприйматиметься людьми як черговий привід для підвищення поборів на дорогах, а не як сигнал дотримання норм права, всі наші зусилля будуть марні, — сказав глава профільного комітету. — Тому має бути створена єдина інтегрована інформаційна система управління безпекою дорожнього руху, побудована на єдиних методиках і стандартах збору та обробки даних. Також треба всебічно запровадити цифрову техніку. Це все має розробити один координуючий орган національного рівня, якого в Україні немає».
На жаль, зазначив народний обранець, в нашій країні відсутнє реагування з боку правоохоронних органів, зокрема, автомобільної інспекції, на факти грубого ігнорування дорожніх служб, їх посадових осіб вимог Закону «Про дорожній рух» в частині аварійно-небезпечних ділянок та місць концентрації ДТП. Основна частка відповідальності перекладається на водіїв та пішоходів. Безумовно, основою системи безпеки дорожнього руху є відповідне законодавство.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.