Чому в глибинці воно перетворюється на недешевий делікатес
 
Схоже, наступного Великодня багатьом херсонцям хоч-не-хоч, але доведеться відмовитися від традиції цілими кошиками варити та фарбувати крашанки, а потім роздаровувати їх на честь свята друзям та знайомим. Таке задоволення їм може бути просто не по кишені: адже протягом останніх чотирьох місяців курячі яйця не тільки в обласному центрі, а й в інших великих містах регіону подорожчали з 8—9 до 13—14 гривень за десяток, і цей процес триває. А напередодні свята базарні комерсанти мають звичку «накидати» на й без того значну роздрібну ціну ще 2—5 гривень!
Продукція птахофабрик пішла в еміграцію
Але найприкріше те, що яйця та курятина на Херсонщині продовжуватимуть дорожчати, бо так складаються економічні реалії. По-перше, дорожнечу спричиняє не так дефіцит продукції на регіональному ринку, як необхідність доправляти її аж з Полтавщини, Чернігівщини, Київщини. Бо в той час, коли нішу попиту заповнюють виробники з центральної України, місцеві птахофабрики постачають яйця не в обласний центр, а... на Близький Схід. Після «арабської весни» та інших, не менш відомих, подій тамтешню економіку лихоманить, а найнеобхідніші харчові продукти доводиться імпортувати, на чому шість птахофабрик Херсонщини непогано заробляють. Наприклад, торік державна ветеринарна служба узгодила заявку на вивезення 37,3 мільйона штук яєць з птахофабрик Херсонщини до Іраку, а також Туркменистану, Азербайджану, Молдови. Нинішнього року перелік країн-замовників поповнила Сирія, тож обсяги імпорту наприкінці року очікуються ще більші.
Утім, тиск світової кон’юнктури — лише одна з причин поступового зростання цін на курячі яйця та м’ясо всередині країни.
— Нині в області працює шість птахофабрик, де утримують понад 1,2 мільйона курей, хоча є ще й підприємства з вирощування качок, і навіть перепелина ферма на 7,9 тисячі голів. Але на область із мільйонним населенням цього вочевидь недостатньо, навіть якщо не брати до уваги імпорт. Хоча з імпортерами виробники часом працюють охочіше, ніж з вітчизняними комерсантами — останні зацікавлені в тому, щоб утримувати високі ціни і заробляти на цих «закрутках», а птахофабрикам треба, аби продукція, що швидко псується і втрачає споживчі якості, не залежувалася на складі. От вони і воліють продавати яйця на експорт великими партіями, — розмірковує заступник начальника Головного управління ветеринарної медицини Херсонщини Олександр Криничний.
Сьогодні — немає, завтра — надлишок
На додачу, тутешні птахофабрики змушені миритися із тим, що «правила гри» на місцевому ринку диктують посередники, бо свого часу майже не розвивали мережу фірмової торгівлі. Тепер вони якщо й ведуть роздрібний продаж, то переважно з машин, і рідко хто з виробників встиг відкрити бодай павільйон на ринку чи магазинчик у райцентрі. А тепер уже запізно: у великих містах в області торговою точкою у пожвавленому кварталі задешево навряд чи хто поступиться.
Щоправда, великі надії у плані ліквідації дефіциту та зниженні цін влада та пересічні споживачі покладають на нову птахофабрику, яку будують у селищі Східному на околиці Херсона. Перша черга підприємства, що належить великому холдингу, от-от має вступити до ладу: туди вже завезли понад півмільйона курчат. Загалом його планова потужність перевищує п’ять мільйонів курей, а це в чотири з лишком рази більше, ніж є на птахофабриках області сьогодні. Та очікуваний надлишок яєць і курятини на ринку замість колишнього дефіциту може призвести до кризи перевиробництва і проблеми збуту специфічної продукції.
Дефіцитний порошок здатний озолотити
Вихід напрошується сам собою: нарешті розпочати на Херсонщині не тільки виробництво яєць, а й їхню переробку хоча б на яєчний порошок — один з небагатьох українських продуктів, який охоче купують не лише в країнах третього світу, а навіть у дуже вимогливій до якості та безпечності товарів Західній Європі. Та що там Західна Європа: в нашій області задосить підприємств з виробництва солодкої випічки та кондитерських виробів, які охоче б купували цей порошок у своїх, а не витрачалися на його доставку за сотні кілометрів. Але... жодна з працюючих нині в Херсонській області птахофабрик власного обладнання для виробництва яєчного порошку не має, і вільних коштів для його купівлі — також. Знову все впирається в інвестиції, проте досвід показує, що інвестори в альянси з місцевими виробниками воліють не вступати, віддаючи перевагу будівництву комплексів на порожньому місці.
Тож херсонським бізнесменам від птахівництва тільки й залишається сподіватися, що на апетити арабів. Та ще — на херсонських домогосподарок, котрі все-таки зважаться витрусити сімейні гаманці на багато корзин яєць до світлого Великодня.
Херсонська область.
Фотоетюд Андрія НЕСТЕРЕНКА.