Рання картопля може обрости дивідендами. Але незначними
 
Старожили стверджують, що такий урожай бульби й овочів, як минулого сезону, буває раз на двадцять років. Ніби й радіти треба за споживачів, що за доступними цінами можуть придбати «другий хліб» та усіляку городину. Господарі ж іще не оговталися від такого надвиробництва, що призвело до рекордного обвалу цін. А тут уже час міркувати, яким культурам надавати перевагу цьогоріч.
Городники переважно в мінусах
Більшість господарів Городенківського району, що на Івано-Франківщині, нині потирають потилиці: у сховищах змерзло чимало картоплі — й великої, для власного споживання, і відкладеної на насіння. Мої знайомі поскаржилися, що викинули вісім мішків дрібної, припасеної для поросят. Кого не розпитую, скрізь подібна ситуація. Здавалося б, це має бути вигідно тим, хто зумів зберегти бульбу від морозів (сама наївно сподівалася мати зиск із вирощеного!). Одначе продукцію заготівельники беруть за тими само цінами, що й восени, тобто по 70—80 копійок за кілограм.
Похід на місцевий ринок також розчарував: і там вартість картоплі анітрохи не підскочила: велику можна продати по гривні, те саме стосується й насіннєвої (в спеціалізованих господарствах трохи дорожча). Селяни скаржаться: ціна на пальне зростає, як на дріжджах, день торгівлі на ринку в обласному центрі коштує сто гривень, а реалізація така, що годі покрити витрати. Те ж стосується й овочів: качанисту, скажімо, на гурт беруть по 70—80 копійок за кілограм.
Думалося, що більше виграли ті товаровиробники, які мали належні умови для її зберігання, бо капуста простого підвалу не любить, а в кагатах померзла. У сусідньому Снятинському районі є потужне овочесховище, торік за браку яблук там у склади заклали качани, то перед Великоднем сподівалися мати зиск. Отож брали капусту восени по 40—50 копійок, навесні порахували витрати на вакуумне зберігання, оплату працівників, і вийшли зі збитками, бо в крамницях за кілограм більше гривні не дають.
І добрий приклад — людям заохота
Поки в інших селах одноосібники Городенківського району сушать голову над тим, що вирощувати цьогоріч, у Городниці та Передіванні роблять ставку на ранню картоплю. Ці населені пункти розташовані вздовж Дністровського каньйону, й більш теплий клімат дає змогу доволі рано розпочинати весняно-польові роботи. У теплицях, де традиційно, споконвіку, садили помідори, огірки та перець, останнім часом знаходиться місце й для бульби. Торік на сторінках «Голосу України» розповідалося про досвід городницької господині Богдани Чорної: вона активно використовує для накриття посадженого агроплівку, розробила свій метод вирощування картоплі в закритому грунті, має сталих покупців. Наприкінці березня рослини вже можна підгортати. Сусіди й собі взялися переймати добру справу. Дійшло до того, що чи не в кожному господарстві почали вирощувати ранній «другий хліб».
Втім, сільські «експерти» прогнозують, що такого зиску, як минулого сезону, коли першу картоплю продавали по двадцять гривень за кілограм, не буде: «маячком» може слугувати молода капуста, яка вже з’явилася на базарах по п’ять гривень за кілограм (торік у цю пору виторгували вдвічі, а то і втричі більше). До того ж за такої великої кількості дешевої старої картоплі менш заможні українці не поспішатимуть купувати молоду.
До речі, нині модним стає вирощування цибулі, та якщо на цю культуру кинуться всі... Але то вже інша тема.
Івано-Франківська область.