На тлі тотального скорочення в нашій державі поголів’я великої рогатої худоби сучасні молочні комплекси здаються острівцями світлого завтра для галузі. У цьому пересвідчилися учасники п’ятого Всеукраїнського молочного конгресу, які відвідали одну з виробничих дільниць ТОВ «Вітчизна» (село Шпотівка Конотопського району Сумської області). Молочний комплекс налічує 600 голів дійного стада, нині надій на корову становить 6600 кг на рік. На підприємстві прагнуть до розвитку. Підтвердженням є виробничі показники: у 2010-му на одну голову надоювали на 800 кілограмів менше. У найближчих планах — утримувати 1200 фуражних корів. А поголів’я ВРХ тут збираються у перспективі з півтори збільшити до трьох з половиною тисяч.

Начальник виробничої дільниці №3 Олександр Тимченко повідомив, що розбудовувати й реконструювати комплекс довелося чимало. «Пам’ятка» про те — бетонні конструкції, що залишилися стирчати на місці старої ферми. Чоловік, який тривалий час працював головним зоотехніком, пояснив, що «виробнича дільниця № 3 — це і є оце село Шпотівка». А до розвалин по інший бік дороги від модернізованого комплексу просто руки не доходили. Але незабаром, впевнений, й ті потужності задіють у виробництво.

Діяльність цього сільгосппідприємства, як і багатьох, стандартно спирається «на два крила»: рослинництво та тваринництво. Але господарюють творчо. Де можна — зекономлять, але щоб діло робилося. По фермі трактор пересувається з горизонтально прикріпленим спереду величезним «додатковим» колесом. Ноу-хау підгледіли у сусідів. Це устаткування допомагає підгортати корми ближче до худоби — легше, ніж цілий день руками підкидати. Трактор цей пересувається за маршрутним листом: від одного корівника до іншого.

Ще один досвід — у господарстві не використовують замінники молока для випойки телят. Хоча в окремих сільгосппідприємствах це роблять, а зекономлене молоко здають на переробку.

— Немає, — каже Олександр Тимченко, — сьогодні альтернативи незбираному коров’ячому молоку. Знаю господарство, де вся технологія була побудована на використанні для випоювання телят сухої сироватки, сухого молока і соєвого. Такі там хороші, досить дорогі замінники використовували — і відмовилися. Річ у тім, що це те саме, що виготовляти сир з пальмової олії. Позначається передусім на вирощуванні худоби: і на вазі, і на молочності. По іншому воно не буде. Природу не обдуриш.

Теля за перші сім тижнів свого життя має випити 180 літрів незбираного молока. Тільки тоді, переконані у господарстві, з нього вийде високопродуктивна корова.

Трактор-годувальник.

Фото автора.