Понад сто робіт представлено на першій Всеукраїнській виставці карикатур, що відкрилася в Тернополі. Організували її асоціація карикатуристів України і відділ культури та мистецтв міської ради. На жаль, сьогодні карикатура щезає зі сторінок газет і журналів. Наші карикатуристи, які входили до п’ятірки найкращих у світі, після розвалу Союзу виїхали хто куди, і нині у багатьох країнах цей жанр процвітає. Скажімо, роботи знаного тернопільського художника Миколи Дмітруха більше відомі у Польщі, звідки він не раз привозив нагороди, ніж в Україні. Тепер його запросили на виставку «Українська карикатура», що відбудеться в Бразилії. За словами пана Миколи, шаржист — це не професія, а стан душі, особливий погляд на життя, події, людей. І хоч художник доволі продуктивно працює в живописі і графіці, але карикатура наймиліша серцю.
— Тема карикатури не повинна бути до кінця витлумачена, розжована, — переконаний карикатурист. — Тоді вона цікава. На щастя, карикатурою почала цікавитися молодь, а у регіональній виставці у Львові нарівні з дорослими брали участь діти, тож є надія на відродження цікавого жанру.
На виставці представлено роботи таких відомих карикатуристів, як Олександр Житніков, Віктор Богданов, Віктор Голуб, Василь Вознюк, Павло Шуляк, Олексій Кустовський... Карикатури останнього, до речі, часто можна побачити на сторінках «Голосу України». Цього жанру не цураються і художниці. Цікава тематика в Юлії Ліщенко, Олени Цуранової. Голова Асоціації карикатуристів України Костянтин Казанчев пообіцяв привезти до Тернополя виставку карикатур на спортивну тематику, яку напередодні Євро-2012 активно розробляють українські художники.
Вл. інф.
На знімку: тернопільський художник Микола Дмітрух біля своїх робіт.
Фото Любові ЛЕВИЦЬКОЇ.