Шість найбільших бізнес-компаній, що працюють на Луганщині, згодні витратити свої кошти на розвиток територій області. Таке співробітництво стало можливим завдяки закону «Про державно-приватне партнерство».

«Можливості партнерства між владою і бізнесом, що відкрилися з ініціативи Президента, а також закон «Про державно-приватне партнерство» дають нам змогу вибудувати системну роботу з тими представниками великого бізнесу, які працюють у нашому регіоні», — зазначає голова облдержадміністрації Володимир Пристюк. Сказане він підтверджує конкретними прикладами.

Зокрема, укладена у вересні минулого року угода з корпорацією «Індустріальний Союз Донбасу» і ПАТ «Алчевський металургійний комбінат» передбачає виділення протягом 2011—2013 рр. 70 млн. грн. Тільки торік ІСД виділив 8 млн. грн. на ремонти деяких медичних установ Алчевська та придбання машини швидкої допомоги, а також комплекту медичного устаткування для екстреної допомоги. Частина коштів спрямована на ремонт міських установ освіти і оснащення їх технологічним обладнанням: придбано шафи, холодильник, електроплити, пральні машини, водонагрівальні баки тощо.

Крім того, на допомогу в реформуванні ЖКГ міста виділено понад 3 млн. грн. Керівники Луганщини підкреслюють, що в рамках реалізації програм соціального партнерства влада не претендує на кошти бізнесу, а тільки визначає й показує найактуальніші точки прикладення зусиль. Кошти, які виділяють компанії, вони самі витрачають на реалізацію пунктів угод про соціальне партнерство.

Слід зазначити, що сьогодні бізнес дедалі більше переконується в тому, що ефективний розвиток виробничої сфери неможливий без соціальних інвестицій, без участі в розв’язанні проблем людей, які працюють на виробництві.

У Луганської області є досвід вибудовування партнерських відносин з великим бізнесом у розв’язанні соціальних проблем. Нинішній стан партнерства оцінюється як «ситуація на грані того, щоб стати системою життя». Початок 2012 року приніс гарні «плоди» таких відносин. У січні підписана угода з ПАТ «Стахановський завод феросплавів», у рамках якої буде виділено близько 3 млн. грн. на розвиток соціальної сфери, охорони здоров’я та освіти. Крім того, досягнуто домовленості про укладення угоди про соціальне партнерство з російською компанією «Трансмашхолдинг», що володіє «Луганськтепловозом».

Луганськ.