У Кам’янці-Подільському майже рік мудрують над непростою задачею: як урятувати комунальну аптеку. Упродовж багатьох років цей заклад №5 «Матері та дитини» був одним з кількох комунальних на терені Хмельницької області. І ось торік збанкрутував.

«А що, аптека може бути збитковою в наш час?!» — дивуються прості люди, які витрачають на ліки значну частку своїх зарплат і пенсій. Рішення про ліквідацію згаданого закладу Кам’янець-Подільська міська рада прийняла ще у червні минулого року. Тоді було багато суперечок. Одні дякували керівництву «Матері та дитини» за те, що місто отримувало недорогі ліки, виготовлені в аптеці, та діяли знижки для пільгових категорій. Інші — ганьбили аптекарів: мовляв, за «ширмою» комунальної відкрили собі приватну структуру. Згодом депутати проголосували за створення нової аптеки — комунальної №1. А міський голова Михайло Сімашкевич запевнив: услід за цією буде ще номер два, три і так далі.

Прогоріли, бо жили без «конвертів»?!

Далі взялася за роботу ліквідаційна комісія. Борги «Матері та дитини» на суму 160 тисяч гривень має погасити міський бюджет, повідомив начальник міського управління охорони здоров’я Юрій Пливанюк. Одночасно влада готувалася до приходу в світ нової комунальної «дочки».

«Треба не забути про «придане», — наголошує пан Пливанюк, — адже іншим комунальним підприємствам з бюджету роблять фінансові вливання. Як розкрутитися без початкового статутного капіталу?!

У Кам’янці-Подільському 25 комунальних підприємств, чотири — в стані ліквідації. За роки незалежності багато хто з них не те що не досяг процвітання, а не спромігся на безбідне існування. Міський голова провів переговори з інвесторами, які мають наміри створити сучасний фармацевтичний заклад із усіма необхідними послугами. Окрім цього, зобов’язуються відремонтувати частину приміщення й передати його під амбулаторію сімейної медицини з денним стаціонаром. Комунальні аптеки справді мають низку переваг. Тільки там можна купити наркотичні та психотропні речовини за рецептом, є знижки для пільговиків, виготовляють лікарські засоби під індивідуальне замовлення. Та згадані послуги вимагають великої відповідальності, постійних перевірок контролюючих органів і спеціальної недешевої ліцензії.

Виготовлені вручну мікстури кращі, ніж заводські, засвідчують лікарі й пацієнти. І набагато дешевші. Чому ж комунальні аптеки стають збитковими? «Тому, що в нас усе прозоро, зарплат у конвертах нам не платять, накрутки мінімальні», — пояснюють їх працівники. З огляду на це влада на місцях, котра зобов’язана піклуватися про громадські інтереси, мала б створювати найкращі умови саме таким закладам. У реаліях усе навпаки.

Влетіли майже в два мільйони

Лихоманка з комунальною аптекою виникла й у Кам’янець-Подільському районі. Наразі цей заклад — аптека №140 — уже має боргів на мільйон 700 тисяч гривень! Ще трохи — і тут теж заговорять про банкрутство. Громада району може втратити не тільки сам заклад, а і його двоповерхове приміщення, яке за борги може перейти фірмі-управителю «Конекс». Голова місцевої райдержадміністрації Михайло Желізник повідомив: працює депутатська комісія, відбудеться позачергова сесія. Швидше за все, доведеться розірвати договір, поміняти керівника. До речі, два роки тому ця аптека вже переживала криз, щоправда, борги були скромніші. Дожилися до того, що в продажу було всього з десяток назв лікувальних препаратів. Наша газета тоді звертала увагу керівництва району на необхідність змін у менеджменті закладу. Але цього зроблено не було.

Голова районної ради Іван Романчук заявив, що населення району в згаданому закладі купує далеко не дешеві ліки. «Ми проаналізували ціни в деяких міських аптеках і нашій комунальній і виявили, що у нас вони вищі на 30, а то й 60 відсотків», — каже він. Мовляв, «кинули» найбідніших, село, яке вимирає.

— Якщо реформувати галузь охорони здоров’я, треба думати про перспективу розвитку комунальної аптечної мережі, подбати про її підтримку, облаштувати аптечні комунальні пункти на території лікарні, поліклініки тощо. 

У Києві на кінець минулого року діяло більше сотні комунальних аптек, їх кількість зростає, ці об’єкти виключили зі списку приватизації. На Львівщині збереглася 71 комунальна аптека, там обласна рада вирішила об’єднати заклади в єдину мережу, так їх утримувати й зберегти легше. Нині й уряд говорить про мережі соціальних аптек, яким відшкодовуватимуть різницю в ціні ліків для соціально незахищених категорій населення, — коментує ситуацію екс-керівник управління охорони здоров’я Кам’янець-Подільської РДА Ігор Шевага.