Днями відбувся ХІ з’їзд партії «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», на якому йшлося про консолідацію опозиції. Зокрема, делегати ухвалили резолюцію про узгодження єдиного списку кандидатів у депутати до початку травня.
«Ми маємо до кінця квітня завершити переговори по єдиному списку», — сказав в інтерв’ю «Голосу України» народний депутат від «БЮТ-«Батьківщина» Андрій Павловський. Також він повідомив, що учасники з’їзду прийняли програму партії ВО «Батьківщина», яка ляже в основу передвиборної програми об’єднаної опозиції. На її доопрацювання і погодження є лише три тижні.
Відповідаючи на запитання, чи братимуть участь бютівці, які перейшли до інших політичних сил, у виборчій кампанії під опозиційними гаслами, парламентарій сказав, що такі особи можуть бути. Тому опозиції треба дивитися не на обіцянки людини, а на її біографію, чи зраджувала вона, чи дотримується морально-етичних принципів. Керівники опозиційних сил зроблять усе, переконаний народний обранець, щоб відсіяти потенційних зрадників.
Прогноз політологів
Як зазначив під час прес-конференції голова правління Центру соціологічних та політологічних досліджень «Соціовимір» Сергій Таран, майбутнє парламентської більшості вирішуватиметься в мажоритарних округах. На його думку, вибори проходитимуть у два тури. Перший — це власне голосування виборців. Другий — формування більшості в парламенті.
Також він вважає, що потенційні союзники провладної партії у Верховній Раді нового скликання можуть брати участь у парламентській кампанії під опозиційними гаслами. Це будуть формально незалежні кандидати. Тому, незважаючи на великий попит у суспільстві на нові обличчя і гасла, С. Таран закликав виборців добре подумати перед тим, як голосувати.
У свою чергу політолог Олександр Палій спрогнозував: результати, які на чергових парламентських виборах отримає влада і опозиція, будуть приблизно рівними. «Битва вестиметься на двох фронтах — пропорційному і мажоритарному. Є великий шанс, що результат буде 1:1, оскільки на одному з них переможе опозиція, на іншому — влада», — сказав політолог.
Стосовно ініціативи об’єднання опозиції, яка пролунала на нещодавньому з’їзді партії ВО «Батьківщина», О. Палій зауважив: таку ініціативу можна тільки вітати.