Учора Голова Верховної Ради України Володимир Литвин зустрівся з представниками місцевого самоврядування — головами районних і сільських рад, слухачами Інституту підвищення кваліфікації керівних кадрів Національної академії державного управління при Президентові України. Розмова засвідчила, що керівників місцевого рівня з року в рік турбують ті самі проблеми, й вони прагнуть, щоб голос громади був почутий нагорі — найвищою владою.
Після реформ не повинно стати гірше
Характеризуючи ситуацію в Україні загалом, глава парламенту зауважив: ми повинні усвідомити обставину, що формування України як держави завершилося. Тобто з огляду на ту обставину, що вичерпано ресурси й можливості, які були забезпечені попередніми поколіннями. І нині постає питання, наскільки в нас солідна власна основа економічних складових, наскільки забезпечено перехід з однієї системи політичних координат на іншу, яка відповідала б цивілізованим усталеним формам організації життя. Адже наразі, за словами В. Литвина, отримали просто «гібрид» — це добре видно на прикладі організації місцевого самоврядування, бо делеговані повноваження не забезпечені відповідними фінансами.
Нещодавно після дискусії на консультативно-дорадчій раді з питань місцевого самоврядування при Голові Верховної Ради і народні депутати, і профільний парламентський комітет, і представники місцевої влади зійшлися в думці, що урядовий проект закону про службу в органах місцевого самоврядування треба повернути на доопрацювання суб’єкту законодавчої ініціативи, з огляду на те, що не можна допустити фактично втратити самоврядування, — розповів В. Литвин присутнім керівникам місцевих рад.
Не на часі, вважає він, і розгляд законопроекту про об’єднання громад у рамках реформи адміністративно-територіального устрою, бо він також далекий від досконалого і може призвести до деяких конфліктів. 
В. Литвин висловився за ухвалення проекту закону про місцевий референдум, щоб питання організації життя на місцях вирішувалися з урахуванням думки громади.
Світ і ми
Сьогодні основними трендами розвитку світу і регіонів, на думку глави парламенту, є: боротьба за ресурси, передусім енергетичні та водні; боротьба за демократизацію світу, своєрідний примус до демократії; рівень якості освіти та як країна зможе використати свої мізки.
В. Литвин висловив стурбованість процесами в системі освіти. Бо ми зламали фундаментальну систему освіти. Весь світ нині постав перед потребою винайдення нових безпечних джерел енергії. Тож інтелект буде затребуваний.
Об’єднувати, а не роз’єднувати
Перед парламентом нині, незважаючи на наближення виборчої кампанії, багато відповідальних завдань, підкреслив 
В. Литвин. 10 квітня Верховна Рада розпочне розгляд нової редакції Кримінального процесуального кодексу, до якого надійшло майже півтори тисячі поправок депутатів, на 68 сторінках викладено зауваження Головного юридичного управління. Після КПК має бути розглянуно закони про адвокатуру і прокуратуру, які нині перебувають на експертизі в європейських структурах.
Стосовно законодавчих пропозицій про декриміналізацію статей 364 і 365 Кримінального кодексу щодо зловживання владою і перевищення службових обов’язків, глава парламенту висловив думку, що такий закон має бути застосований не до однієї ув’язненої людини, а один для всіх. Сьогодні за цими статтями відбувають покарання, за різними даними, від 150 до 700 осіб.
Водночас В. Литвин застеріг від будь-яких намірів та намагань розділити країну навпіл. Його тривожать заклики: якщо ти не з нами — ти наш ворог. Класовий принцип протиставлення і зіткнення живучий, хоча всі за свободу слова і права людини, але кожен хоче сам визначати ці права. З таким підходом, на думку Голови Верховної Ради, ми нічого не змінимо в країні. Це одна з небезпек, яка чатує під час наступних парламентських виборів.
Кажучи про новий виборчий закон, В. Литвин зазначив, що не є його прихильником. Його позиція така: щоб люди не ненавиділи своїх обранців, треба запровадити мажоритарну виборчу систему з правом політичних партій висувати своїх кандидатів. Бо після таких виборів залишиться не більш як 5—6 партій і відбудеться природний процес структуризації українського суспільства. Водночас глава парламенту зауважив, що нова редакція закону про вибори народних депутатів була компромісом, і його не треба нівелювати, в тому числі за допомогою Конституційного Суду. Бо і за змішаної виборчої системи депутати, обрані в мажоритарних округах, будуть орієнтуватися на настрої людей.
Безруке врядування
У запитаннях до Голови Верховної Ради керівники громад висловлювали стривоженість законопроектами про адміністративно-територіальну реформу. В. Литвин запевнив, що до виборів ці законопроекти не розглядатимуть. На його думку, люди повинні сказати, як вони бачать організацію свого життя.
Сільський голова з Київщини висловив думку, що має бути посилено роль сільських голів під час виділення та оренди землі за межами населених пунктів, регулювання пасажирських перевезень, будівництва доріг. В. Литвин вважає, що повинна бути економічна самостійність як мінімум на рівні районних рад. А в процесі роботи над проектом закону про обіг земель сільськогосподарського призначення, тобто про ринок землі, треба передбачити визначальну роль органів місцевого самоврядування. А також необхідно провести широке обговорення законопроекту.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.