Делегація Кіровоградщини повернулася з Піднебесної, де вивчала досвід з освоєння надр провідної китайської компанії «Chіna Coal Technology and Engіneerіng Group Corporatіon». Остання займається видобутком і переробкою бурого вугілля, що для Кіровоградської області, де ця галузь нині в занепаді, дуже важливо.
У Китаї, обмінявшись думками щодо кооперації у сферах відкритого та закритого видобутку та утилізації бурого вугілля, сторони підписали рамкову угоду про співпрацю стосовно розвитку буровугільного комплексу регіону. Йдеться про видобуток вугілля відкритим способом в Олександрії і про шахти в Новомиргороді, а також про можливе будівництво сервісного центру з обслуговування китайського обладнання в Кіровограді. Підписанти розраховують, що угода посприяє відновленню видобутку бурого вугілля в Олександрії. «Це вагомий крок на шляху відродження буровугільної галузі на Кіровоградщині», — підсумовує зроблене голова Кіровоградської облдержадміністрації Сергій Ларін.
— Стратегічний курс держави — на енергозбереження та перехід на власні енергоресурси, — наголосив очільник області під час останнього засідання колегії ОДА. — Ми обрали правильний шлях, орієнтуючи території на розвиток пілетних ліній, встановлення котлів, що працюють на трісці, відновлення слави вуглевидобувного краю, — підкреслив С. Ларін.
Керівництво області вважає китайську угоду логічним продовженням майже дворічної роботи, спрямованої на відродження промислового потенціалу як окремих «вугільних райцентрів», так і області. Адже йдеться не лише про розробку надр, а й про створення нових підприємств, робочих місць, збільшення надходжень до бюджетів усіх рівнів та соціальний розвиток територій.
Кіровоградська область.