Триває розслідування за фактом загибелі киянина Тараса В. у Бучанській колонії. «Голос України» від 24.03.2012 року вже повідомляв про цей жахливий випадок. Нині прокуратура з метою з’ясування обставин порушила кримінальну справу. Щоправда, поки в діях співробітників установи ознак злочину не виявлено. За інформацією Державної пенітенціарної служби, чоловік помер від «гемораргічного панкреатиту». Це хвороба, яку діагностують у тих, хто зловживає алкоголем. Однак родичі загиблого переконують: Тараса жорстоко вбили працівники колонії.

Що трапилося того вечора у в’язниці, невідомо. Зі слів матері загиблого пані Світлани, близько 18.00 Тарас і його співкамерник Сергій закінчили роботу на складі металу. Потім вони попрямували в житлову зону через контрольно-пропускний пункт. Однак там між ними і адміністрацією колонії виникла конфліктна ситуація. «Їх помістили в приміщення у вигляді клітки і почали сильно бити. Мені розповідали, що Тараса катувало 6 чоловік. Били кийками та ногами. Сергій прийшов до тями вже в приміщенні санітарної частини. А мій син знущань не витримав і помер», — зазначила крізь сльози «Голосу України» пані Світлана.

Тіло сина віддали жінці аж через 5 днів. Весь цей час, кажуть у Бучанській колонії, проводилася судово-медична експертиза. Вона ознак насильницької смерті не виявила. «Однак це не правда. Адже в нього понівечене обличчя. Видно, що його сильно побили», — зазначила жінка. В свою чергу, правозахисник Олена Повідайчик стверджує: керівництво в’язниці намагається приховати злочин. Мовляв, разом із Тарасом ледь не вбили і Сергія. Хлопцю й донині зле. Крім того, йому постійно погрожують розправою. Оскільки про подробиці інциденту він повідомив правозахисникам і родичам Тараса.

Однак у Державній пенітенціарній службі своя версія: «...На місці події було встановлено, що 16 березня близько опівдня невстановлені особи на територію колонії здійснили перекид півлітрової пластикової пляшки з невідомою спиртовмісткою рідиною. Двоє засуджених вжили отриману рідину та в стані сильного алкогольного сп’яніння були доставлені до чергової частини установи. Згодом (враховуючи неадекватну поведінку засуджених) вони були поміщені до ізолятора. При огляді стану дотримання правопорядку в камерах, один із засуджених був виявлений без ознак життя, смерть якого констатував викликаний із міжобласної лікарні при установі черговий лікар. Одразу до місця викликали слідчо-оперативну групу Ірпінського МВ ГУ МВС України в Київській області. Під час огляду тіла ознак насильницької смерті виявлено не було. 19 березня судмедекспертом Київського обласного бюро судово-медичної експертизи встановлена причина смерті — геморагічний панкреатит. За фактом смерті засудженого прокуратурою Київської області проводиться перевірка. На сьогоднішній день інший засуджений, учасник подій перебуває в задовільному стані», — повідомили в прес-службі відомства.

Уповноважений з прав людини Ніна Карпачова також нині з’ясовує обставини смерті киянина в Бучанській колонії. На її думку, висновок експертів стосовно смерті Тараса є сумнівним. Адже родичі та дружина померлого стверджують, що на цю хворобу засуджений ніколи не страждав. «Остаточні висновки можна буде зробити лише після отримання результатів призначених гістологічного та токсикологічного досліджень», — йдеться у повідомленні Н. Карпачової.

Тим часом правозахисники б’ють на сполох. Вони стурбовані зростанням числа смертей у місцях позбавлення волі. «Так, за останній рік в українських установах, які підпорядковані Державній пенітенціарній службі, зросла кількість суїцидів — із 44 у 2010 році до 59 випадків у 2011-му», — зазначив нещодавно на прес-конференції голова правління правозахисної організації «Донецький Меморіал» Олександр Букалов.

Також правозахисник зауважив, що ДПтСУ подає в офіційних звітах мінімальну кількість скарг щодо умов утримання, у той час як органи прокуратури виявляють за результатами перевірок сотні різноманітних порушень. «Це свідчить про те, що листування в’язнів перебуває під тотальним контролем адміністрації виправних колоній», — зауважив О. Букалов.

Колаж Олексія КУСТОВСЬКОГО.