Футбол. Ліга Європи. 1/4 фіналу. Перші матчі. 29 березня. «Атлетіко» (Іспанія, Мадрид) — «Ганновер-96» (Німеччина). 2:1. АЗ (Нідерланди, Алкмар) — «Валенсія» (Іспанія). 2:1. «Шальке-04» (Німеччина, Гельзенкірхен) — «Атлетік» (Іспанія, Більбао). 2:4.
«Спортинг» (Португалія, Лісабон) — «Металіст» (Україна, Харків). 2:1. Голи: Ізмайлов, 51, Інсуа, 64 — Гав’єр, 90+1 (п).
«Спортинг»: Патрісіу, Полга, Інсуа, Перейра, Каррісу (Ренато Нето, 70), Шандао, Сгарс, Ізмайлов (Каррільо, 80), Фернандес, Капель (Жефрен, 72), ван Вольфсвінкель. Тренер — Рікарду Са Пінту.
«Металіст»: Горяїнов, Торсіглєрі, Вільягра, Обрадович, Гуйє, Гав’єр, Бланко (Марлос, 77), Торрес, Соса (Валяєв, 90+4), Крістальдо (Девич, 66), Тайсон. Тренер — Мирон Маркевич.
Рефері — Вольфганг Штарк (Німеччина).
Лісабон. Стадіон «Жозе Алваладе». 50 044 глядачі. 20 градусів.
Обом командам варто подякувати за досить привабливий футбол, який вони продемонстрували: швидкий, гострий, бойовитий. Власне, саме таке протистояння і прогнозувалося. У першому таймі ми стали свідками приблизно рівної гри. Оборона обох команд постаралася, як кажуть, на славу.
А після перерви у злагодженому ігровому механізмі гостей щось ніби зламалося. Як наслідок, вони пропустили швидку атаку «Спортинга», на вістрі якої опинився росіянин Ізмайлов. А невдовзі Інсуа зі штрафного пробив і харківську стінку, і Горяїнова. Після такого повороту подій нерви і найстійкіших могли б підвести.
Але харківські футболісти вже вкотре показали завидний характер, билися до останнього і заробили пенальті. Активно діяв Девич, якого збив воротар господарів Патрісіу. Одинадцятиметровий упевнено і майстерно реалізував Гав’єр. І тепер з’явився шанс на успішне завершення двобою. А для цього треба зіграти дисципліновано вдома, забивати, вигравати і бажано не пропускати. Це футболісти «Металіста» і без нас добре усвідомлюють.
Експрес-інтерв’ю з тренерами команд
— Чи задовольнив вас результат? — запитання до Рікарду Са Пінту.
— Звичайно, ні. Як на мене, «Спортинг» грав краще. Якби ми не пропустили, було б краще, а так це мене засмутило. Матч у відповідь все покаже.
— Чому в другому таймі ваші підопічні почали грати змістовніше?
— Я поговорив з футболістами і нагадав їм, що вони грають удома, а «Металіст» до цього не програвав на виїзді. Либонь, вплинуло. Забили перший м’яч, продовжили атакувати і змогли забити ще один. А потім зупинилися й дозволили забити «Металісту» на останніх хвилинах. Цей гол може стати вирішальним у підсумку.
— Як збираєтеся грати у Харкові: на перемогу чи прагнутимете до нічиєї, яка вас влаштує?
— Гратимемо в атакуючий футбол і на перемогу. Сьогодні я задоволений грою своєї команди. От тільки пенальті в наші ворота дещо засмутив. Друга зустріч між нами, гадаю, буде результативнішою. Ми знаємо, що «Металіст» вдома грає не так успішно, як на виїзді.
— Вам не здається, що команда підсіла фізично? — запитали Мирона Маркевича.
— Ні. Якщо ми в кінці додали і забили, то про яку фізичну втому можна говорити? Навпаки, «Спортинг» двічі відзначився, а ми бігали до кінця, тому й забили.
— Чи додасть оптимізму перед другим поєдинком той забитий м’яч?
— Звичайно, 1:2 краще, ніж 0:2. То елементарна арифметика...
З м’ячем капітан харків’ян Гав’єр.
Фото з сайту УЄФА.