Окружний адміністративний суд міста Києва виніс рішення про відкриття судового провадження за позовом Київського еколого-культурного центру та «Екоправо-Київ» у справі столичного дельфінарію «Немо». Відповідачем виступає прокуратура Голосіївського району Києва. Екологи налаштовані довести в суді, що прокуратура не реагувала належним чином на неодноразові звернення природоохоронних органів та громадських організацій з приводу необхідності закриття київського дельфінарія «Немо», котрий, на їхню думку, працює в порушення багатьох законів і не має дозволу на свою діяльність від екоінспекції, санепідстанції, будівельної інспекції та пожежників.

 

— Він будь-якої миті може згоріти чи розвалитися, поховавши під собою сотні невинних жертв-киян і гостей столиці, прокоментував ситуацію «Голосу України» еколог Володимир Борейко. Санепідстанція Голосіївського району міста Києва винесла рішення про закриття дельфінарію, проте його не виконано. Тоді санепідстанція звернулася по підтримку в прокуратуру, проте остання проігнорувала звернення санлікарів.

Тим часом у пресі з’явилася інформація, що у столичному зоопарку також планують збудувати дельфінарій. З цього приводу екологічні активісти навіть провели низку акцій протесту біля стін Київської міської державної адміністрації. Вони запевняють, що це черговий комерційний проект, де дельфінів утримуватимуть у неволі в неприродних для них умовах. До того ж тварини вимушені будуть знаходитися в обмеженому просторі, брати участь у виступах, система тренувань яких заснована на відчутті голоду. Постійний стрес, неякісне ветеринарне забезпечення, шумове забруднення, нестача руху, шкірні захворювання, хвороби внутрішніх органів є причиною передчасної загибелі дельфінів. Активісти нагадують, що дельфіни занесені до Червоної книги України, Червоного списку Міжнародного союзу охорони природи, Червоної книги Чорного моря тощо. А вилов дельфінів у природі заборонений спеціальним мораторієм Міністерства охорони навколишнього природного середовища України. Утримання дельфінів у дельфінаріях суперечить статтям 7, 8 та 25 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження».

Нагадаємо, в’язні дельфінаріїв потрапляють туди здебільшого з чорного ринку, де життя одного дельфіна оцінюється в 25 тисяч доларів. Тож, на думку екологів, треба не відкривати нові в’язниці для тварин, а закривати ті, що існують, а для дельфінів мають негайно створити реабілітаційний центр.

Екологи кажуть, що цей судовий процес, у разі позитивного його вирішення, може створити прецедент. Адже в Україні масово, особливо у курортних регіонах, відкриваються приватні дельфінарії. Мета їхніх власників — вдало поексплуатувати беззахисних тварин і непогано на цьому заробити. При цьому ніхто не переймається, чим це загрожує дельфінам, які фактично перебувають у в’язниці.