Водії — увага: з 1 квітня вносяться зміни до правил оплати послуг з паркування. Віднині продавати паркувальні талони буде дозволено лише шляхом безготівкової форми розрахунків. Це, переконані в уряді, сприятиме детінізації та унеможливить приховування частини коштів, отриманих паркувальниками готівкою.
Щоправда, виконувати вимогу на місцях не поспішають. «Ми мусимо констатувати, що рішення уряду про обов’язкове введення паркоматів не буде виконано на місцях. По всій країні лише п’ять відсотків місць для паркування зараз обладнано відповідними приладами», — повідомив учора під час прес-конференції Олександр Ігнатенко, начальник Управління благоустрою територій та комунального обслуговування Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства. А тому: «Ми вважаємо так: з першого квітня, якщо на парковці відсутні паркомати, то люди можуть за неї не платити».
Не справилася із поставленим урядом завданням і столиця. На сьогодні, за словами заступника директора КП «Київпарктранссервіс» Дениса Салобаєнка, у Києві обладнано 33 паркувальні майданчики і встановлено тільки 55 паркоматів. Останніх, орієнтовно ще потрібно встановити майже три сотні. Паркувальники нарікають: фізично не встигли це зробити. Просять хоча б до 2013 відкласти вимогу обов’язкового введення паркоматів та автоматичних в’їзних-виїзних терміналів. Чиновники такі аргументи, здається, не сприймають. Нагадують, що на підготовку до таких новацій організаціям було дано понад два роки. А тому, мовляв, якби справді хотіли встановити паркомати, знайшли б на це і час, і гроші.
Щоправда, представники КП «Київпарктранссервіс» із тим, що за відсутності паркомата за парковку можна не платити, не погоджуються. Переконують: подібні заяви ні до чого іншого, як до хаосу на паркувальних майданчиках та зменшень надходжень у бюджет, не призведуть. «У нас існують інші способи оплати: мобільна парковка, талони на годину, місяць, квартал... З 1 квітня ми продовжуватимемо реалізовувати погодинні талони на наших майданчиках», — сказав  Д. Салобаєнко. Логіка, мовляв, така: водій дає готівку — отримує талон. І цей талон, буцімто, і є «безготівковою формою оплати». Із цим, щоправда, не погоджуються податківці. Кажуть, безготівкова форма все ж таки означає дещо інше: коли кошти, приміром, через банк чи термінали самообслуговування зараховуються на рахунок підприємства.
Розставити всі крапки над «і» спробував Олександр Ігнатенко:
— У Києві є місця, обладнані паркоматами чи  автоматичними в’їзними-виїзними терміналами, і не обладнані. Якщо ми говоримо про останні, не обладнані належним чином, то на них можна не платити. Вони, так би мовити, поза законом. Коли ж паркова обладнана всім потрібним, водій може обрати: або сплатити за паркування через паркомат, або купити наперед через безготівковий розрахунок талони.
Ми вирішили і собі перевірити, як столиця готується до змін у системі оплати за паркування. Шукати паркомати пішли на найбільшу «стоянку» Києва — центральні вулиці. На вулиці Богдана Хмельницького один таки знайшли. Із перекладом на англійську мову на ньому розписано всю необхідну інформацію: куди вставляти банкноти, де забирати талон та навіть те, куди його потім у авто покласти (лицьовою стороною догори на панель приладів автомобіля під лобове скло). От тільки скільки не заглядали у лобове скло припаркованих авто — талонів не побачили. Натомість тут — аж три живі паркувальники. Поки що, кажуть, працюють за старою системою. Беруть готівку — видають чек. Як буде після 1 квітня, не знають. Мовляв, начальство поки що нічого не казало.
Отож, єдине, що можна сказати точно: з 1 квітня правила оплати за паркування таки зміняться. Щоправда, як засвідчила учорашня прес-конференція, на те, як саме ці новації втілюватимуться в життя, — однозначної позиції немає. Паркувальники, чиновники, податківці — кожен по-своєму трактує поняття «безготівкової оплати». І навмисно чи ні — заплутує простих українців. У такі моменти навіть радісно стає від того, що не маєш власного авто. Принаймні хоча б за те, де, як та скільки платити за паркування, голова не болить.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА (з архіву «Голосу України»).