Кримінальне провадження про масове отруєння дітей у 89-й київській школі на Печерську, найімовірніше, закриють. Як пояснили «Голосу України» у прес-службі столичної прокуратури, річ у тім, що зі скаргами до правоохоронців після цих подій ніхто з батьків не звертався, тож у справі немає потерпілих. Як повідомили в СЕС, гостру кишкову інфекцію у вересні цього року діагностували у 16 дітей. Нині київські школярі відпочивають на канікулах і намагаються про неприємне не згадувати, а от їхні батьки не впевнені, що такі випадки не трапляться в майбутньому — у цьому або в інших навчальних закладах. Цікаво, що ані прокуратура, ані СЕС нині не має права проводити перевірки харчоблоків у садках та школах — заборонено урядом!

— Будь-яке недбальство тепер можна списати на війну, — скаржиться нашому кореспонденту киянка Світлана, яка нещодавно влаштувала сина-шестикласника до однієї зі столичних шкіл Солом’янського району. — В нашій колишній школі син не скаржився на несмачні обіди — хіба що порції були замалими, а в новій після першої ж котлети його знудило... Тепер у шкільному буфеті купує тільки булочки та пиріжки, причому за умови, що в начинці немає м’яса — ним легко отруїтися. А там пропонують навіть піцу — уявіть, з яких залишків продуктів її «сконструювали»!

Щоб гризти граніт науки, треба мати міцний і невибагливий шлунок. На прохання «Голосу України» фахівці Головного управління Держсанепідслужби у м. Києві розповіли про низку порушень у системі організації харчування у дошкільних і загальноосвітніх навчальних закладах. Протягом третього кварталу цього року «недотримання санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режимів» виявили у ДНЗ №№341, 61, 421, 514, 250, 290, 452, 447, 296, 473, 814, 768, у НВК «Мрія» та «Лісові дзвіночки», а також у вже знайомому нам ЗНЗ № 89 (де був останній спалах кишкової інфекції). У двох перевірених закладах (ДНЗ № 473 та ЗНЗ № 89) порушували технологію приготування страв. У садках і школах не дотримувалися погодженого приблизного двотижневого меню (без погодження із СЕС змінювали асортимент готових страв) — такі порушення знайшли у ДНЗ № 452 та 473 і ЗНЗ № 89, а у садку № 16 — занижували калорійність страв.

У школах відібрали 20 проб готових страв для бактеріологічного контролю, і 10 (!) відсотків з них «лабораторний іспит» завалили! Крім того, умовно-патогенну мікрофлору було виявлено на технологічному обладнанні, одязі та руках працівників харчоблока.

Небезпека може критися навіть у кулерах для питної води, які зазвичай встановлюють у престижних навчальних закладах за кошти батьків. Кулери мають регулярно проходити дезінфекцію, але фірми-постачальники частенько цим нехтують. У 89-й школі нормам за мікробіологічними показниками не відповідали більше третини відібраних проб питної води з кулерів, за бактеріологічними показниками не витримали іспиту більш як 13 відсотків проб готових страв. Крім того, умовно-патогенну мікрофлору виявили у змивах з технологічного обладнання харчоблока, одягу та рук працівників (у 20 відсотках проб).

Серед довжелезного переліку порушень, які допускали у цій школі з поглибленим вивченням англійської мови, — і недотримання технології приготування страв, і згодовування дітям сумнівних продуктів без відповідного маркування, і використання виробничих приміщень та інвентарю харчоблока не за призначенням, і відсутність гарячої проточної води (і це, зауважте, в столиці!), через що було неможливо вимити посуд так, як того вимагають санітарні норми і правила. Кухарі не дотримувалися правил особистої гігієни, а зберігати продукти їм часом було ніде — через недостатню кількість холодильного обладнання.

Зрештою винних покарали в адміністративному порядку: за постановами начальника Оболонського міжрайонного управління ГУ Держсанепідслужби у м. Києві було оштрафовано в. о. директора школи, кухаря та керівника КП «Шкільне», яке забезпечувало заклад продуктами і кухарями. Після усунення порушень роботу харчоблока відновили. Та чи можна бути впевненим, що лихо не трапиться в іншій школі? Адже про бруд на харчоблоках ми дізнаємося вже тоді, як хтось із школярів з тяжким отруєнням потрапляє на лікарняне ліжко.

Раніше СЕС мала право інспектувати заклади освіти хоча б раз на рік. Проте з другого серпня 2014 року представники Держсанепідслужби не мають права «самостійно проводити як планові, так і позапланові перевірки діяльності суб’єктів господарювання за зверненнями фізичних і юридичних осіб про порушення законодавства». «Відповідно до статті 31 Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік», який набрав чинності з 02.08.2014 р., перевірки підприємств, установ та організацій, фізичних осіб-підприємців контролюючими органами здійснюються протягом серпня—грудня 2014 року виключно з дозволу Кабінету Міністрів України або за заявою суб’єкта господарювання щодо його перевірки, — роз’яснили санлікарі. — На сьогодні жодного урядового розпорядження з дозволом на проведення перевірки суб’єктів господарської діяльності до Головного управління Держсанепідслужби у м. Києві не надходило».