Минулого року було внесено зміни до статті 8 Закону України «Про автомобільні дороги». Ним, зокрема, визначено, що до територіальних автомобільних доріг державного значення мають належати також автомобільні шляхи, які з’єднують об’єкти природно-заповідного фонду з дорогами державного значення. А перелік доріг державного значення, які фінансуються з бюджету країни, Кабінет Міністрів затверджує один раз на три роки.

Це передусім ділянки доріг, які ведуть від смт Буштина до сіл Велика та Мала Угольки, від Нересниці до Широкого Луга та Поляни, від Луга до Косівської Поляни та полонини Урда, від Рахова до Лугів та сідловини під Говерлою, від Лазищини до Козьмещика, від Ясіня до Драгобрата, від Хуста до Долини нарцисів тощо.

Внесені зміни до згаданого закону — це реальний шанс для державного утримання багатьох гірських доріг, які мають не тільки важливе природоохоронне, а й чимале соціальне та туристично-рекреаційне значення. Тому ми звернулися також по підтримку до відповідних державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування в Тячівському, Хустському і Рахівському районах. На сьогодні отримали підтримку лише від Хустської міської ради та Рахівської райдержадміністрації. А відповідь, яка надійшла від Служби автомобільних доріг у Закарпатській області, на жаль, не спрямована на виконання цього закону. Вона більше нагадує формальну відписку про нібито незаперечення щодо включення зазначених маршрутів до територіальних доріг державного значення. Але тут же додається, що пропозиції погоджені із Закарпатською облдержадміністрацією щодо переліку доріг державного значення і направлені до Укравтодору ще 14 листопада 2011 року. Хоча сам закон прийнято лише 20 грудня 2011 року(?!). Тому, очевидно, утримання та ремонт гірських доріг і надалі залишатиметься проблематичним. А шкода, бо ці шляхи, крім іншого, ведуть до єдиного в Україні природного об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини», і їх стан, безумовно, позначатиметься на іміджі України.

Федір ГАМОР, директор Карпатського біосферного заповідника, професор.

Рахів

Закарпатської області.

Фотоетюд Андрія НЕСТЕРЕНКА (з  архіву «Голосу України»).