Початкова школа після реформи охоплюватиме шість років. Про майбутнє української освіти говорили учасники круглого столу, присвяченого презентації «Концепції розвитку освіти України на період 2015—2020 років». Її проект розробили наші й закордонні експерти за підтримки міжнародного фонду «Відродження» і благодійного фонду «Інститут розвитку освіти».
«Стандарт початкової школи, який впроваджено зовсім нещодавно, потребує перегляду, — вважає голова Комітету Верховної Ради з питань науки й освіти Лілія Гриневич. — І, напевно, одне з першочергових завдань, якщо ми нині проводимо реформу змісту освіти, — це переглянути цей стандарт». «До речі, структура, пропонована в концепції, — це збільшення кількості років навчання в початковій школі до шести», — цитує главу профільного комітету видання «ForUm».
Керівництво міністерства освіти підтримало авторів концепції в бажанні повернути в Україну 12-літнє навчання. «В усьому світі нині дванадцятирічні школи. Тому в нас не може залишатися 10-літня або 11-річна. Світ змінився, і це дуже важливо», — заявив під час круглого столу міністр Сергій Квіт. При цьому він зазначив, що будь-які перетворення в цій сфері залежать від успіхів реформування економіки.
«Якщо ми говоримо про середню освіту, ми маємо фінансувати ці реформи. Це стосується насамперед і збільшення зарплат учителям, і збільшення матеріально-технічної бази... Тому ми не повинні забувати про фінансовий аспект. Нам мало змінювати правила гри, оскільки будь-які реформи мають супроводжуватися фінансуванням», — зазначив профільний міністр.
Автори концепції радять розширити використання зовнішнього незалежного тестування. Не виключено, що результати ЗНО враховуватимуть при конкурсному вступі в старші класи.
Учасники круглого столу зазначили, що назріла необхідність у зміні системи управління в школах. За словами директора БФ «Інститут розвитку освіти» Георгія Касьянова, головні принципи, закладені в концепції, — це децентралізація, дерегуляція й демонополізація.
 
Вл. інф.