Угоду про асоціацію між Україною і Євросоюзом підготували до парафування завдяки консолідованим зусиллям влади, опозиції і суспільства. Про це під час прес-конференції заявила народний депутат Ірина Геращенко («НУ—НС»).

За її словами, незадовільною є інформаційна складова цього процесу. Адже, на жаль, серед політиків і журналістів не так багато експертів у цій темі. Всіх цікавить тільки, буде чи не буде парафована угода, але практично мало хто заглиблюється в її суть. «Повністю цього документа ніхто не бачив, крім невеликої групи фахівців, які його готували. Тому після парафування угоди звертатимемося до Міністерства закордонних справ, щоб вони вивісили її на своєму сайті», — сказала парламентарій.

Народний обранець прогнозує, що Угоду про асоціацію підпишуть після парламентських виборів, а ратифікують — після президентських.

Тема євроінтеграції, на думку народного депутата, стане головною на парламентських виборах, оскільки політичні сили змагатимуться за звання найбільш проєвропейської.

Під час прес-конференції фахівці з питань євроінтеграції звернулися до керівництва держави і Євросоюзу з проханням оприлюднити текст Угоди про асоціацію. Відповідний документ підписали 44 експерти. Вони вважають, що угода має бути доступна для аналізу й обговорення відразу після завершення процедури попереднього голосування української та англомовної версій документа.

Як зазначив науковий директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко, після опублікування угоди менше маніпулюватимуть її текстом. Для аргументованої дискусії, на його думку, треба, щоб громадськість, журналісти були ознайомлені з текстом. Проте в дипломатичній практиці не існує офіційного оприлюднення документа до його підписання.