Прокуратура Харківської області передала до суду кримінальну справу за обвинуваченням екс-прем’єр-міністра України, лідера ВО «Батьківщина» Юлії Тимошенко в покладанні боргів корпорації «Єдині енергетичні системи України» 
(ЄЕСУ) на держбюджет України. Про це офіційно заявив прокурор Харківської області Геннадій Тюрін. Слухати справу про ЄЕСУ буде Київський районний суд Харкова. До 7-річного строку, який екс-прем’єр відбуває в Качанівській колонії, у разі доведення її провини в ході судового процесу, служителі Феміди можуть додати ще до дванадцяти років ув’язненя. Як начебто малорухома Ю. Тимошенко відвідуватиме судові засідання — поки що невідомо. Але очевидно, що прокуратурою заявлено позов на відшкодування Ю. Тимошенко 19,5 млн. грн. збитків, завданих державі в результаті встановлених злочинів. Законодавством передбачено, що розгляд справи почнеться не пізніше, ніж через 10 днів після передачі до суду, а у разі особливо складних справ — не пізніше, ніж через 30 днів після передачі до суду, зазначив прокурор області.
За словами Г. Тюріна, прокуратура вважає провину Ю. Тимошенко доведеною за п’ятьма епізодами, що стосуються її діяльності в корпорації «Єдині енергетичні системи України». Ю. Тимошенко обвинувачують за ч. 5 ст. 191 (присвоєння або розтрата чужого майна в особливо великих розмірах; карається позбавленням волі на строк від 7 до 12 років), ч. 3 ст. 212 (умисне ухиляння від сплати податків особою, яка раніше притягувалася до відповідальності за цей само злочин; карається позбавленням волі на строк від 5 до 10 років), ч. 2 ст. 366 (службова підробка, що призвела до тяжких наслідків; карається позбавленням волі на строк від 2 до 5 років). Усі епізоди належать до 1997—1998 рр. Прокурор також зазначив, що строк давнини у цих злочинах минув, але закон дозволяє Ю. Тимошенко притягнути до відповідальності, оскільки вона вчинила новий злочин, за який нині відбуває покарання.
Як заявив захисник Ю. Тимошенко Сергій Власенко, котрий також був присутній на прес-конференції прокурора області, всі епізоди, в яких обвинувачують екс-прем’єра, уже розглядалися в судах. «Верховний Суд у 2005 р. уже ухвалював рішення закрити кримінальну справу за інкримінованими їй обвинуваченнями», — заявив адвокат. С. Власенко також зазначив, що в 1997—1998 рр. Ю. Тимошенко вже не працювала в корпорації ЄЕСУ, а була народним депутатом. «У справі немає жодних доказів провини Тимошенко», — резюмував він.
Розслідування так званої справи ЄЕСУ відновили в жовтні 2011-го — уже після того, як екс-прем’єра засудили за підписання газових контрактів у 2009-му. Матеріали нової справи Юлія Тимошенко вивчала вже в Качанівській колонії. Щоб обвинувачувана швидше читала, слідчі звернулися до суду. Служителі Феміди встановили, що Тимошенко та її адвокати повинні прочитати справу до 28 березня. Термін минув напередодні.
Юлію Тимошенко обвинувачують в організації заволодіння державними коштами, зловживанні службовим становищем і службовій підробці, а також несплаті податків як ЄЕСУ, так і нею самою. У 2001-му у справі ЄЕСУ Тимошенко вже потрапляла до СІЗО, але тоді довести її вину не змогли. 
 
Харків.