В Україну із США передано бінокль, яким користувався відомий діяч українського повстанського руху часів Другої світової війни, керманич УПА «Поліська Січ» Тарас Бульба-Боровець.

Раритет досі був у Степана Максимюка, який мешкає у Вашингтоні і  займається дослідженням української історії та, відповідно, збиранням матеріалів про визвольну місію українського народу. До речі, вояк Максимюк брав участь у Другій світовій війні та кілька разів особисто зустрічався з отаманом Тарасом Бульбою-Боровцем. Тож американський українець вирішив передати раритет Україні — написав про це в архів Рівненської області. Архівісти ж передали бінокль Бульби-Боровця Рівненському обласному краєзнавчому музею, щоб він став експонатом і його побачило якомога більше людей. Так і сталося — отаманський бінокль помістили в експозицію, присвячену отаману УПА «Поліська Січ».

Загалом це не перше закордонне надходження на Рівненщину матеріалів, присвячених відомому вихідцю з цього регіону (народився Тарас Боровець 1908 року в селі Бистричі Березнівського району). Так, у 2005 році до Рівненського обласного державного архіву було передано частину публіцистичної спадщини Бульби-Боровця, якого, до речі, знають як унікального письменника, зокрема, за книгою «Армія без держави». Ці матеріали надійшли з Мюнхенського будинку журналіста та письменника Юрія Семенка, в домі якого після війни деякий час мешкав Тарас Бульба-Боровець.

Євген ЦИМБАЛЮК, краєзнавець.

Млинів Рівненської області.

Тарас Бульба-Боровець у військовій амуніції, з біноклем (1941 р.).

Пд час передачі бінокля Рівненському обласному краєзнавчому музею (2014 р.).

Фото з архіву та Євгена ЦИМБАЛЮКА.