Перше засідання Верховної Ради восьмого скликання орієнтовно має відбутися першого грудня. Таке припущення зробив віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, один із лідерів Блоку Петра Порошенка Володимир Гройсман. Відповідно, до цього часу має бути сформовано Коаліційну угоду. Нині активно узгоджують текст, який визначатиме засади майбутнього депутатського об’єднання. Над наповненням Коаліційної угоди працюють одразу сім робочих груп за різними напрямками, які складаються з представників політичних сил та експертів.
Одним з основних завдань нової Верховної Ради, за словами В. Гройсмана, буде виконання спільного плану дій. «Коаліція і фракції відповідатимуть за ухвалення рішень у парламенті, затвердження плану дій уряду, Коаліційної угоди та персонального складу уряду... Дуже багато завдань сьогодні стоїть: вибори закінчились, і не може бути жодної боротьби за владу, лише за Україну, за зміни, а також відповідальність уряду та коаліції за те, що має бути зроблено», — зазначив В. Гройсман в інтерв’ю «Радіо Свобода».
За словами віце-прем’єра, коаліція напрацює спільний план дій, і перед тим, як новий міністр у тій чи іншій сфері обійме посаду, він має зобов’язатися провести за своїм напрямком певні реформи.
Напевно, аби мати на столі максимально детальний документ, над ним і працює аж сім робочих груп. Адже, за словами кандидата в народні депутати Тараса Кутового, Коаліційна угода повинна стати не просто дороговказом, а й передбачати чіткі кроки уряду, а коаліція у парламенті — підтримати для того, щоб процес реформ в Україні був запущений якомога швидше.
«Люди чекають змін, і у нас є чітка політична воля ці зміни реалізувати. І щоб наша робота була ефективною — Коаліційна угода повинна передбачати максимальну деталізацію плану дій», — наголосив він.
Крім того, зазначив Т. Кутовий, прописані в Коаліційній угоді кроки дадуть можливість парламенту прискорити процеси зміни законодавства для забезпечення реформ. «Ухвалення законів у парламенті — складна процедура з комітетами, експертними висновками, першим і другим читанням. Тому необхідно до першого засідання парламенту прописати всі деталі, щоб демократична коаліція швидко ухвалювала реформаторські рішення. Ми повинні показати результати ефективної роботи Верховної Ради максимум навесні наступного року», — сказав політик. Водночас він додав: реформи необхідно провести передусім для того, щоб запустити реальний сектор економіки. «У народних депутатів і уряду є надзвичайно непросте завдання — віднайти в необхідній кількості кошти для забезпечення і соціальних програм, і оборонної галузі, і підйому фінансового сектору. І для цього ми повинні показати свою злагодженість», — наголосив Тарас Кутовий.
У тому, що для створення дієздатної коаліції важлива ідеологія і законопроекти навколо яких її учасники об’єднають зусилля, переконані і в «Об’єднанні «Самопоміч».
«Відповідно до Конституції суб’єктами коаліційного процесу є саме депутатські фракції, ніяких інших учасників цього процесу закон не передбачає. Це важливо для того, щоб новостворена коаліція була життєздатною, а Коаліційна угода не стала лише декларацією. Ми вже бачили чимало документів, які просто не виконувалися. Так відбувалося тому, що їх тексти кулуарно напрацьовували одні люди, а виконувати мали інші», — зазначила кандидат у народні депутати від «Самопомочі», учасник переговорного процесу Оксана Сироїд.
Вона нагадала також, що уряд — не учасник коаліційного процесу, а є його наслідком. «Уряд формується коаліцією з огляду на ті пріоритети, які визначаються. І ці пріоритети мають бути спільним знаменником того, що політичні сили, які об’єднуються в коаліцію, обіцяли своїм виборцям. Для цього ми маємо звести до спільного знаменника свої виборчі програми, визначити черговість пріоритетів, і під ці пріоритети запропонувати найбільш авторитетних та фахових людей, із яких майбутній прем’єр має сформувати собі команду. Тільки так ми отримаємо відповідальний уряд, якого в країні, на жаль, ще не було», — констатувала О. Сироїд.
Такий підхід, на переконання «Самопомочі», дозволить уникнути подвійної підпорядкованості керівників міністерств — прем’єру та партії, що їх делегувала в уряд. Крім того, базовим принципом роботи коаліції, за її словами, має бути рівність, а не пропорційність у керівних органах.
«Адже мовиться не про мажоритарний та монетарний вплив, як в акціонерних товариствах. Йдеться про довіру. А вона може бути лише за умов рівності сторін», — наголосила кандидат.
Відкидаючи пропорційний принцип формування уряду, в осередку припускають навіть варіант, коли за їх рекомендаціями міністерські крісла посядуть люди не зі списку «Самопомочі».
«Це мають бути визнані в країні експерти, з наявністю необхідних професійних якостей та з багажем позитивного досвіду. Вони отримають рекомендацію «Самопомочі», пройдуть конкурс-співбесіду у майбутнього Прем’єр-міністра та, можливо, почнуть працювати у виконавчій владі», — зауважила перший номер списку «Об’єднання «Самопоміч» Ганна Гапко в інтерв’ю «lіga. net». Проте, за її словами, це лише пропозиція партії. Чи дослухатися до неї — це справа майбутнього прем’єра.
Без п’яти хвилин народний депутат повідомила також, що нині не йдеться про розподіл посад. За її словами, на цьому етапі учасники переговорного процесу зосереджені погодженням позицій щодо тексту Коаліційної угоди. «Після цього вже будуть ставитися інші завдання. Бо від тексту угоди багато що залежатиме», — сказала вона і додала, що обговорюються також першочергові реформи та їх дедлайн.
Щоправда, зосереджена праця над детальним планом роботи майбутньої коаліції не заважає політикам чубитися. Так, нещодавно «Батьківщина» повідомила про факти порушення виборчого законодавства в мажоритарному окрузі №182. Мовляв, робилися вони на користь кандидата від Блоку Петра Порошенка. Лідер партії Юлія Тимошенко навіть поінформувала про це голову довгострокової місії зі спостереження за парламентськими виборами БДІПЛ/ОБСЄ. Проте у Блоці Петра Порошенка дії «Батьківщини» розцінили як «засіб політичного тиску на органи, уповноважені вирішувати виборчі суперечки».
«Наголошуючи на безпідставності звинувачень у ситуації, що склалася, та зважаючи, в тому числі, й на міжнародний розголос подій в окрузі, наполягаємо на необхідності діяти винятково за правовою процедурою оскарження результатів виборів. Також очікуємо, що ймовірні партнери по майбутній коаліції діятимуть виключно у правовий спосіб та з беззастережним дотриманням норм чинного законодавства», — йдеться у заяві, поширеній прес-службою БПП. Тож вже нині очевидно: єдність демократичних сил ще не раз випробовуватиметься на міцність. Хочеться сподіватися, що це зробить її лише сильнішою.
 
Точка зору
 
Віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, один із лідерів Блоку Петра Порошенка Володимир Гройсман: «Кожен із нових міністрів повинен буде бодай раз на квартал звітувати перед громадськістю про результати своєї роботи».