Стабільність економіки будь-якої сучасної країни перш за все залежить від безперебійної роботи енергетичних підприємств. Адже саме вони забезпечують можливість діяльності промисловості, об’єктів соціальної сфери, а головне — постачають світло та тепло в наші оселі. Але останнім часом у енергетичних компаній виникли серйозні фінансові проблеми у зв’язку з швидко зростаючою заборгованістю споживачів за отриману енергію. Розв’язання проблеми потребує негайного втручання уряду.

Щоб зрозуміти масштаб небезпеки, достатньо подивитись останні статистичні дані. Так, у 2011 році заборгованість споживачів за отриману електричну енергію збільшилася майже на 1,924 млрд. грн. і на початок 2012 року становила близько 11,655 млрд. грн. Але нині ситуація стрімко погіршується і вже оцінюється багатьма експертами як критична. Заборгованість споживачів уже досягла 12,5 млрд. грн. У зв’язку з цим у лютому обласні енергетичні компанії змогли розрахуватися з державним підприємством «Енергоринок» тільки за 80% отриманої електроенергії. Найбільшими боржниками є підприємства житлово-комунального господарства та водопостачальні організації. Як повідомив екс-міністр житлово-комунального господарства Олексій Кучеренко, у сфері ЖКХ заборгованість становитиме близько 5 млрд. грн., а водоканали заборгували близько 4 млрд. грн.

Причому така тенденція спостерігається по всій країні. Наприклад, за словами голови обласної профспілкової організації НПЕУ «Запоріжжяобленерго» Олександра Кирея, найбільшими боржниками «Запоріжжяобленерго» є водоканали Запорізької області, дебіторська заборгованість яких становить близько 400 млн. грн.

«А це фактично зарплата трудового колективу обленерго за 2,5 місяця.

Якщо ситуація з неплатежами не покращиться, то з’явиться загроза формування значної заборгованості по зарплаті перед працівниками обленерго. Крім того, будь-яка заборгованість споживачів позначається на наших розрахунках з «Енергоринком». Не кажучи вже про те, що підприємство не може проводити модернізацію та інвестувати в нове обладнання, а також виконувати колективний договір», — підкреслив Олександр Кирей.

За словами Олексія Кучеренка, ця проблема пов’язана з низькими тарифами на водопостачання, які покривають собівартість водопідготовки та подачі води на 50—60%. Тому і рівень оплати від водоканалів — 10—20%. «Зрозуміло, що ці гроші не доходять до вугільників, енергогенерації, «Енергоатому», — зауважив експерт.

Справді, енергетика країни настільки щільно пов’язана зі спорідненими галузями, що збій в одній ланці ланцюга боляче б’є по всіх учасниках ринку. Але найбільш вразливі енергопостачальні компанії та вугільні підприємства — ті, що забезпечують паливом теплові електростанції.

— Проблема неплатежів на сьогодні боляче б’є по нашій компанії і безпосередньо впливає на добробут працівників та їхніх сімей, що не може не турбувати колектив «Дніпрообленерго», — заявив комерційний директор ПАТ «Дніпрообленерго» Юрій Паршин. — Але найголовніше те, що наявна на сьогодні заборгованість перед «Дніпрообленерго» за споживання електроенергії, а це 1,4 млрд. грн., робить неможливим здійснення в повній мірі запланованих заходів з реконструкції обладнання та інвестицій для підтримки мереж у робочому стані та їх розвитку. Також у нас нема грошей на проведення капітальних ремонтів. Неплатежі створюють цілий ланцюжок боргів по всій енергетиці України і можуть призвести до енергетичного колапсу в межах усієї держави. Так, недоотримуючи гроші від підприємств житлово-комунального господарства, бюджетної сфери тощо, ми не маємо можливості в повному обсязі розрахуватися з «Енергоринком». «Енергоринок» не заплатить генерації, шахтарі вчасно не отримають гроші за відвантажене вугілля і, відповідно, це все може призвести до того, що енергетика країни зруйнується. Якщо проблему не вирішити, то незабаром уся країна в цілому та Дніпропетровська область, зокрема, поринуть у темряву», — підкреслив Юрій Паршин.

— Неплатежі за електроенергію з боку споживачів приведуть до хвилі неплатежів по всьому ланцюжку виробництва електрики і викличуть соціальну напруженість, — вважає народний депутат, голова незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець. — Зараз генерація винна вугільникам два мільярди гривень. Це призводить до того, що вугільні об’єднання не можуть у повному обсязі виплачувати кошти в бюджет усіх рівнів і до Фонду соціального страхування. Якщо проблему не вирішити терміново, почнуться затримки зарплат шахтарям, що спровокує соціальну напруженість у шахтарських містечках. Крім того, через великі борги може статися відключення великих боржників. А в цілому ця ситуація може позначитися на енергетичній безпеці країни, — впевнений депутат.

До речі, відключення вже почались. Компанія «Донецькобленерго», якій підприємства області заборгували більше 1,6 млрд. грн., збирається відключити від енергопостачання своїх найбільших боржників: КП «Вода Донбасу» та ОКП «Донецьктеплокомуненерго».

До подібних жорстких заходів готуються й інші енергокомпанії. Зокрема, компанія «Луганське енергетичне об’єднання» почала відключення від електрики об’єктів водопостачання та водовідведення: КП «Водоканал», ТОВ «Таун Сервіс», КСП «Лисичанськводоканал», Рубіжанське ВУВКГ, Алчевське ВКГ, Кремінське ВУВКГ, ТОВ «Аквасервіс». Заборгованість цих підприємств перед «ЛЕО» становить більше 144 млн. грн.

Постає природне запитання, як розв’язати проблему неплатежів в енергетиці? Всі експерти сходяться на думці, що є тільки один шлях — зміна тарифів на електроенергію. Але це питання можна вирішити тільки на державному рівні. Тому енергетики шукають можливості донести до керівництва країни масштабність проблеми і закликають зупинити руйнування енергетичної галузі Україні. Здається, що ситуація стала настільки нестерпною для енергетиків, що вони можуть почати виходити на вулиці.

Зокрема, на засіданні профспілкової конференції трудового колективу ПАТ «Дніпрообленерго» було прийнято звернення на адресу голови профспілки працівників енергетики та електротехнічної промисловості України Сергія Шишова з проханням посприяти вирішенню на державному рівні проблеми виділення коштів через субвенцію з державного бюджету на покриття різниці в тарифах підприємствам тепло-водопостачання та водовідведення. Також у зверненні до ЦК профспілки були викладені пропозиції про доопрацювання Закону України «Про здійснення державних закупівель», зміни в якому дозволили б вирішити існуючу проблему погашення боргів за електроенергію споживачів, що фінансуються з державного та місцевого бюджетів.

— Низькі тарифи на електроенергію для населення, що покривають лише 30% собівартості її виробництва, є однією з причин формування заборгованості перед виробниками і постачальниками електроенергії, — заявив голова Профспілки працівників енергетики та електротехнічної промисловості України Сергій Шишов. — За тарифів на електроенергію для населення, які нижчі за реальну собівартість на 70%, обленерго не доотримують від побутових споживачів близько 20—30% коштів. Таким чином, фактичний рівень відшкодування витрат обленерго і генерацій з боку населення становить усього 10%.

На сьогодні економічно обгрунтований рівень тарифів для населення становить 1,06 грн. замість нинішніх 28 копійок за кВт-ч. Якби тарифи для населення відповідали собівартості виробництва електроенергії, то це б дозволяло не підвищувати ціни для промисловості і бюджетних споживачів. Усі б платили однаково, ніхто б нікого не дотував, і боргів можна було б уникнути, — впевнений Сергій Шишов.