Публічне акціонерне товариство «Краснодонвугілля» впроваджує новий проект. «Для того щоб наша продукція була привабливішою й за ціною, і за якістю, необхідно постійно знижувати затрати на виробництво та видобуток коксівного вугілля, — пояснив виконувач обов’язків генерального директора ПАТ «Краснодонвугілля» Олександр Ангеловський. — Для впровадження такого проекту ми запросили консультантів світового рівня — компанію BSG. У цій програмі братимуть участь дві шахти, що мають найбільший запас коксівного вугілля, — «Суходільська-Східна» і «Самсонівська-Західна».
Проект допоможе виявити ті дільниці, де «Краснодонвугілля» сьогодні несе додаткові затрати та втрати. Передусім йдеться про поліпшення рівня промислової безпеки на шахтах. Тут багато проблем, але консультанти  перш за все звернуть увагу на підвищення ефективності дегазації, збільшення продуктивності прохідницького обладнання, своєчасну підготовку очисної лінії вибою та максимальне використання гірничої техніки. У «Краснодонвугіллі» визнають, що через обмеження з газових факторів та інші технологічні нюанси можливості гірничошахтного обладнання на підприємстві використовують неефективно. Ситуацію треба змінювати.
Нині із 300 чоловік для участі в проекті було обрано 10 працівників підприємства, які після навчання зможуть передати свій досвід іншим. «Ми ставимо перед ними досить серйозні завдання, — розповів в. о. генерального директора. — Працюючи паралельно з консультантами, вони повинні одержати хороші навички й надалі використовувати свій потенціал на інших наших підприємствах у пошуку оптимальних рішень зі збільшення виробництва та зниження затрат».
Обласному центру не вистачає лікарів
У медичних установах обласного центру не заповнено понад 60 вакансій штатних лікарів. За словами начальника Луганського міського управління охорони здоров’я Сергія Мельникова, перш за все потрібні фахівці на «швидку допомогу», а також дільничні терапевти та лікарі-лаборанти. Не вистачає також молодших медичних фахівців, насамперед дільничних медсестер у поліклініках.
Тривогу викликає й той факт, що кількість пенсіонерів серед працюючих лікарів збільшилася з 24,8% до 27, 2%. Торік сесія міської ради прийняла програму співробітництва й партнерства між міськими комунальними лікувально-профілактичними установами та Луганським державним медичним університетом до 2015 р. Відповідно до цього документа, цього року в міські установи направили 34 випускники вузу. Крім того, пройдуть спеціалізацію 20 сімейних лікарів і 10 анестезіологів-реаніматологів.
Перевізники вимагають компенсацій
Ситуацію, що склалася в Луганській області з пільговими перевезеннями пасажирів, керівники регіону називають «патовою». Торік відшкодування за перевезення пільгових категорій громадян було профінансовано тільки на 40%. Перевізники вважають, що держава має повністю відшкодовувати затрати по цій статті. Мовляв, це допоможе уникнути заборгованості у зарплаті працівникам автотранспортних підприємств.
Водночас перевізники виставляють до компенсації суми, які не відповідають реальній ситуації і явно завищені, вважають у владних кабінетах. «Ми повинні запропонувати такий механізм розв’язання проблеми пільгових пасажирських перевезень, що задовольнить і пільговиків, і перевізників, а головне — буде справедливим», — прокоментував ситуацію перший заступник голови Луганської облдержадміністрації Едуард Лозовський.
На нараді із транспортниками ухвалено рішення створити робочу групу, що виробить конкретні ініціативи, після чого вони будуть винесені на обговорення в містах і районах області та погоджені з перевізниками. Потім з напрацьованими пропозиціями робоча група звернеться до центральних органів влади.