У квітні Кабінет Міністрів планує передати на розгляд Верховної Ради проект змін до держбюджету на 2012 рік, в яких має бути враховано фінансування соціальних ініціатив Президента. Загалом на збільшення пенсій та соціальних виплат малозабезпеченим родинам, іпотечне кредитування і компенсацію вкладникам колишнього Ощадбанку СРСР планується передбачити близько 25 мільярдів гривень.

Зокрема, починаючи з травня має бути збільшено приблизно на 100 гривень пенсії майже 9 мільйонів пенсіонерів. У зв’язку з цим віце-прем’єр-міністр — міністр соціальної політики Сергій Тігіпко нагадав, що наразі близько 7,5 мільйона українських пенсіонерів отримують пенсію, що не дотягує до 1000 гривень, тож прибавка у 100 гривень, на його думку, є суттєвою.

Також з 1 травня в середньому на 120 гривень на місяць планується збільшити доплати до пенсій для членів сімей померлих інвалідів війни, що стосуватиметься близько 1,3 мільйона осіб.

З 1 липня цього року розпочнеться поетапне підвищення пенсій для понад 600 тисяч звільнених у запас військовослужбовців, оскільки перерахунок пенсії цій категорії осіб востаннє здійснювався ще на початку 2008 року. В цьому разі очікуване зростання виплат становитиме близько 165 гривень на місяць.

З липня нинішнього року з 80 до 100 відсотків має бути збільшено розмір прожиткового мінімуму, відповідно до якого призначатиметься державна соціальна допомога малозабезпеченим пенсіонерам та інвалідам. Дітям із малозабезпечених сімей такий рівень планується підвищити з 50 до 75 відсотків. За попередніми підрахунками, завдяки цьому розмір допомоги малозабезпеченим пенсіонерам та інвалідам у середньому зросте на 168 гривень на місяць, а для дітей із малозабезпечених сімей — на 260 гривень. Розмір одноразової допомоги інвалідам війни до Дня Перемоги залежатиме від групи інвалідності та становитиме від 1 тисячі 720 до 2 тисяч 200 гривень.

Уже з березня цього року планується збільшити виплати інвалідам-шахтарям та іншим особам, що постраждали на виробництві, та членам їхніх сімей. Плановано, що близько 190 тисяч осіб цієї категорії додатково отримають у середньому 400 гривень на місяць.

Що стосується повернення вкладів колишнього Ощадбанку СРСР, то поки що незрозуміло, чи уряд обмежиться лише виплатою тисячі гривень тим 6 мільйонам громадян, які не змогли скористатися такою можливістю у попередні роки, чи розпочне виплату ще одного траншу заборгованого всім вкладникам.

Так само немає ясності й із започаткуванням іпотечного кредитування, до тогож, як було обіцяно, під 2—3 відсотки річних. Нині над формуванням Програми державного іпотечного кредитування житлового будівництва разом з урядом працює Національний банк, але поки що рано говорити про те, якими будуть критерії для отримання такого кредиту.

Розповідаючи про джерела поповнення держбюджету, С. Тігіпко нагадав, що, по-перше, зведений бюджет за два місяці цього року перевиконано на 2,2 мільярда гривень, до Пенсійного фонду надійшло коштів на 1 мільярд більше від запланованого та на 300 мільйонів гривень більше було акумульовано коштів в інших соціальних фондах. Отож віце-прем’єр-міністр — міністр соціальної політики сподівається, що за результатами року лише за рахунок зростання економіки можна додатково очікувати близько 14 мільярдів гривень. По-друге, уряд готує низку законодавчих ініціатив, котрі, на його думку, також сприятимуть наповненню бюджету. В даному разі йдеться про запровадження податку на багатство та про внесення змін до законодавства стосовно офшорних зон.

Сергій КОВАЛЕНКО, Анна ШЕВЧЕНКО.

Точка зору опозиції

Андрій Павловський, міністр соціальної політики опозиційного уряду («БЮТ- «Батьківщина»):

— Соціальні ініціативи одноразові та тимчасові, адже закон про бюджет діятиме тільки до кінця 2012 року. Отже, підвищення пенсій, виплата так званої «юліної тисячі» (компенсації вкладів в Ощадбанку СРСР. — Ред.) та інших соціальних допомог діятимуть тільки до грудня 2012 року. Водночас влада дає нам зрозуміти, що на наступний, 2013, рік грошей на ці соціальні ініціативи вже не буде, бо ж не випадково у держбюджеті на 2012 рік скасовано прикінцевими положеннями дію статті 11 закону про соціальний захист для осіб 16 категорій.

Ми, у свою чергу, пропонуємо владі діяти більш комплексно і системно, бо державна соціальна політика повинна мати мету і показники досягнення цієї мети. Але цього немає. Де анонсована ефективна політика в соціальній сфері? Крім того, якщо вже говорити про компенсацію втрачених заощаджень громадян, то ми пропонуємо це вирішувати не змінами до бюджету, а прийняти закон, який, по-перше, всі борги держави перед громадянами визнає внутрішнім державним боргом, і, по-друге, за яким у держбюджеті щороку передбачатиметься не менше 1 відсотка ВВП на виплату компенсацій. А скільки це буде — п’ять, шість, сім мільярдів, — уже залежатиме від економічних показників.

Однак ми голосуватимемо за зміни до держбюджету, якщо їх буде внесено. Це хоч маленьке підвищення соціальних стандартів, спрямованих на полегшення життя наших громадян.

Андрій Сенченко, міністр фінансів опозиційного уряду («БЮТ- «Батьківщина):

— Нині, коли обговорюється внесення змін до держбюджету-2012, ми пропонуємо прибрати з видаткових статей деякі надлишкові цифри, які не обґрунтовані ні економічною ситуацією в країні, ні пріоритетами її розвитку, і перерозподілити їх на соціальні виплати.

На фінансування Генпрокуратури 2009 року було виділено 935 мільйонів гривень, цього року — близько 2,5 мільярда гривень. Зміни вочевидь можна вносити без втрат для конституційних функцій Генпрокуратури обсягом 1,5 мільярда гривень. Міністерство внутрішніх справ: було 250 мільйонів, нині 300 мільйонів. Отже, 40 мільйонів можна було б спрямувати у скарбничку соціальних виплат.

За статтею забезпечення захисту прав і свобод громадян, захисту держави від протиправних зазіхань було 8,6 мільярда, тепер  майже 10 мільярдів гривень. Головне управління внутрішніх військ: було 770 мільйонів, нині 

1 мільярд 130 тисяч, СБУ: було 1,8 мільярда, стало майже 2,7 мільярда, Управління держохорони — було 190 мільйонів, стало майже 300.

Загалом за переліченими вище статтями і деякими іншими статтями ми пропонуємо вилучити 7,1 мільярда гривень. Натомість додати 

5 мільярдів гривень Мінсоцполітики, 1,4 мільярда на соціальний захист чорнобильців, 600 мільйонів передбачити для перерахунку пенсій і 1,5 мільярда спрямувати на виплати шахтарям-інвалідам.