Актуальні питання земельної реформи — такою була тема зустрічі фермерів Кіровоградської області з народним депутатом України, секретарем парламентського Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин, членом партії «Фронт змін» Романом Ткачем (на знімку).

Будучи розрахованою на годину, зустріч тривала вдвічі більше. Це свідчить про непідробний інтерес тих, хто сьогодні обробляє землю й годує українців, до того, чим завершиться земельна реформа й чи завершиться вона взагалі.
Чи не найбільшою національною проблемою Роман Володимирович вважає те, що в українцеві убили власника. Й тому так багато охочих уже сьогодні продати свої наділи. А що далі? Тож те, що земельна реформа (в розумінні багатьох причетних до землі) зводиться до купівлі-продажу — це маніпуляція самою ідеєю ринку земель. Р. Ткач — за орендні відносини в цьому контексті.
— Але без допомоги держави, — наголосив народний депутат, — фермерам не обійтися. Держава має взяти на себе левову частку проблем, продиктованих часом, щоб селяни почувалися захищеними й перед навалою агрохолдингів на їхні права, й перед іноземним капіталом.
Самих же фермерів, присутніх на зустрічі, тривожить і можлива гіперінфляція після введення в дію ринку землі, й остаточний занепад українських сіл, і можливість приватизації українських чорноземів іноземцями, які «так ласо поглядають у наш бік в очікуванні старту розпродажу земель». Чимало невирішених питань і довкола спадкування земельних наділів та їхньої подальшої експлуатації, а також використання земель несільськогосподарського призначення. Селяни розуміють: щоб їхня праця цінувалася дорожче, вони б мали подбати не просто про реалізацію вирощеного, а про первинну переробку врожаю на місцях. Але де взяти на все те кошти? Це — питання до влади. Уже під час прес-конференції Роман Ткач заявив, що «треба щонайшвидше завершити земельну реформу, оскільки зволікання призводить до дедалі більшої тінізації землі».
 
Кіровоград.