Учора Голова Верховної Ради України Володимир Литвин узяв участь в урочистостях з нагоди 25-річчя заснування Організації ветеранів України. Серед почесних гостей також були Президент України Віктор Янукович та інші високопосадовці.
Вітаючи делегатів VІ з’їзду Організації ветеранів України, глава парламенту наголосив, що ці люди є уособленням України як держави, нашої історії, моральним стрижнем і основою українського суспільства, це люди, які утримують державу своїм досвідом, серцем, руками. В. Литвин висловив переконання у правильності й доленосності рішення щодо створення ветеранської організації в Україні у 1987 році. Бо саме ветеранські організації у тодішньому союзному масштабі та на рівні кожної з колишніх республік уберегли країну від гіршого силового сценарію, від конфліктів, які могли бути, оскільки ані політики, ані вчені на той час ще не усвідомили наслідків розпаду СРСР.
А ці наслідки — і позитивні, і негативні — нині будуть дедалі відчутнішими, зауважив В. Литвин, особливо з огляду на глобалізацію світу, появу нових світових гравців, які намагатимуться утримати держави та народи у сфері свого впливу, та необхідність людства боротися за ресурси виживання, починаючи від енергоносіїв до води. Тож діяльність ветеранських організацій сьогодні ще більше актуалізується, підкреслив керівник парламенту.
«Допоки у нас є єдина історична пам’ять, ми будемо єдиним народом, — сказав В. Литвин. — Допоки є загальна спільна історична пам’ять з тими країнами, з якими ми перебували в Союзі, у нас буде діалог, порозуміння, співпраця, оскільки велінням часу є необхідність такої співпраці, починаючи з економічної сфери».
Упродовж 25 років в Організації ветеранів відбулася зміна поколінь — нині понад 80 відсотків її членів уже не ветерани війни, а діти війни або й молодші люди, ветерани Афганістану, миротворці. Серед головних завдань діяльності організації — соціальний захист ветеранів, збереження ветеранських традицій, пошукова робота, пропагандистська робота з молоддю. Адже багато ветеранів нині живуть за межею бідності.
Сьогодні у владі практично немає не лише людей, котрі боронили Вітчизну в роки Великої Вітчизняної війни, а навіть немає дітей війни, відзначив Голова Верховної Ради. При владі уже покоління 1950—1960-х років, котре не бачило війни. Тому рада мудрих людей — Організація ветеранів — повинна посилювати вплив на суспільні процеси в Україні, вважає В. Литвин, зберегти історичну пам’ять про звитяги і жертви такою, якою вона залишилася у людей, котрі захищали Вітчизну. «Не можна в людей забирати пам’ять, казати, що вони не те захищали і не те творили», — сказав глава парламенту.
Голова Верховної Ради висловив подяку ветеранам за підготовку та видання 50-томної Книги пам’яті України, за пошукову роботу, завдяки якій повернуто 180 тисяч імен захисників Вітчизни.
За вагомий внесок у ветеранський рух глава парламенту нагородив представників ветеранського руху Почесними грамотами та грамотами Верховної Ради України.
Голова Організації ветеранів України, народний депутат України Петро Цибенко розповів про діяльність первинних організацій ветеранів в регіонах країни, спрямовану передусім на надання соціальної допомоги колишнім захисникам Вітчизни, людям похилого віку. З’їзд ухвалив звернення до керівництва держави та до молоді, в яких ветерани, зокрема, закликали владу забезпечити безумовне виконання Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», підвищити їх соціальний статус, збільшити пенсійне забезпечення, разові та компенсаційні виплати, визнавати фронтовиків інвалідами війни при досягненні 80 років, створити благодійний Фонд допомоги ветеранам за рахунок спонсорів. У зверненні до Президента, Голови Верховної Ради та Прем’єр-міністра ветерани також наголошують на потребі викоренити такі негативні явища в суспільстві, як купівля депутатських мандатів на виборах, хабарництво, фінансові зловживання посадовців, тінізація економіки тощо.
Присутні на зібранні ветерани говорили — найбільше їм болить те, що на схилі літ вони опинилися фактично у злиднях, про них згадують лише напередодні Дня Перемоги та чергових виборів. І застерігали від того, щоб ветеранів та людей старшого віку політики не використовували у боротьбі за владу.
Однак Президент України Віктор Янукович, виступаючи перед ветеранами, пообіцяв, що його соціальні ініціативи буде виконано, а пенсії та соціальні допомоги почнуть зростати вже найближчим часом.
Глава держави запевнив, що влада і він особисто й надалі підтримуватимуть всі добрі починання Організації ветеранів і працюватимуть над тим, щоб українські ветерани відчували постійну допомогу держави. На це покликані й нещодавні соціальні ініціативи Президента, в основі яких лежатимуть адресність і справедливість, модернізація роботи державних соціальних служб, щоб охопити увагою всіх ветеранів та інвалідів. 
Уже з травня цього року розпочнуться істотні зрушення у поліпшенні соціального захисту пенсіонерів, ветеранів військової служби, учасників та інвалідів війни, сімей померлих інвалідів війни, обіцяє влада. А ветеранам залишається сподіватися, що ці обіцянки не залишаться голослівними.
 
Міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник, народний депутат України Петро Симоненко і Герой СРСР Борис Кошечкін (зліва направо).
 
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.
 
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ та Михайла МАРКІВА (прес-служба Президента України).