Учора в Києві відкрилася XXІ виставка «Освіта та кар’єра-2012». 70 українських вузів та понад 50 зарубіжних представлятимуть молоді свої пропозиції в Києві в Українському домі до 31 березня. Виставку відкрив міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник. Він розповів, що міністерство запросило навчальні заклади для того, щоб випускники самі змогли зробити свій вибір, а не покладалися на поради батьків, бабусь та дідусів.
Усупереч цим побажанням, саме батьки майбутніх студентів виявилися найактивнішими. Їх біля стендів вузів було найбільше. Їхні чада, вочевидь, не мають ані хвилини для того, щоб відірватися від навчання. Адже у зв’язку з Євро-2012 Зовнішнє незалежне оцінювання розпочнеться вже на початку травня.
Утім, далеко не всі мріють вступити до вітчизняних вузів. Це вчора засвідчила надзвичайна популярність на виставці так званої польської вулиці. За словами Посла Республіки Польща в Україні Генріка Літвіна, цього року в них навчається 6,5 тисячі українців, а минулого року було лише 2 тисячі, що свідчить про зростаючу привабливість польського диплома серед наших студентів. По-перше, навчання коштує дешевше, ніж в інших країнах ЄС: у середньому від сорока п’яти тисяч гривень на рік. Тоді як, скажімо, у Великобританії за два семестри доведеться викласти близько 120 тисяч гривень. По-друге, велику роль відіграє близькість цієї держави: зручно діставатися і з візами найменше проблем. І по-третє, ви отримуєте диплом європейського зразка за відносно невеликі кошти. Ольга П. прийшла на виставку з батьком. Дівчина каже, що після того, як з’їздила до Вроцлава, її найбільшою мрією стало вчитися на архітектора саме в цьому місті. «У мене вже є друзі в Польщі. Крім того, коли я подивилася, як там живуть, то вирішила пов’язати майбутнє з цією країною», — пояснює Оля свій вибір.
Треба сказати, що українські вузи серед молоді теж «у фаворі». Не у всіх є батьки, які можуть фінансово витримати закордонне навчання. «Ми вже вирішили вступати до Миколаївського національного університету кораблебудування», — заявили в унісон дві дівчини та хлопець. На запитання, навіщо було приходити, якщо вибір зроблено, кажуть: просто цікаво. Виставка справді запізнилася. Хоча б тому, що термін реєстрації на ЗНО сплив ще 20 лютого. До цього часу абітурієнти вже мали визначитися, до якого вузу вступатимуть, і відповідно зголоситися на ЗНО з тих предметів, які вимагає обраний заклад. А якщо згадати, що підготовчі курси стартують у жовтні, то міністерству варто було б проводити таку виставку ще у вересні.
Проте це не єдиний закид, який можна зробити організаторам. Дещо непатріотично виглядало відкриття виставки на тлі величезного банера російського МскУніверситету. Невже своїх флагманів науки немає? Мало того, іноземним вузам віддали престижний перший поверх, а більшість стендів вітчизняних закладів освіти, включно зі стендом самого міністерства, тулилися на другому. Таке ставлення організаторів до своїх освітян формує й відповідне ставлення молоді до української освіти та науки.
Інші фото з цієї події  шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.
 
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.