До херсонського регіонального відділення Аграрного фонду України вже надійшли перші пакети документів з пропозиціями для укладання форвардних контрактів на постачання зерна.
— Два фермерські господарства з Голопристанського та Нововоронцовського районів області вже оформили заявки про готовність продати тисячу та сімсот тонн пшениці третього класу відповідно, — каже керівник відділення Олександр Кобець.— А на стадії підготовки — ще десять заявок від інших сільгосппідприємств, загалом на десять тисяч тонн зернових.
Прикметно, що активність зараз поспішають виявити насамперед дрібні та середні господарства, яких в області більше половини. Раніше вони були неспроможні самостійно сформувати мінімальну партію у 500 тонн зерна для постачання у «державні засіки». Тепер цей мінімум зменшили до 200 тонн, чого і прагнули фермери. Оскільки ціну Аграрний фонд обіцяє непогану, хлібороби готові укладати з ним контракти. Побоюються лишень, аби держава, вчасно виплативши 50-відсотковий аванс, влітку та восени не затягнула на кілька місяців поспіль розрахунки за вже вирощений урожай.